MAST OD NEVENA: Kažu da nema kožne bolesti koju ovaj prirodni preparat neće smiriti

Nevenova mast je nešto što je poželjno da svako od nas ima u svom domaćinstvu, to je zaista izuzetni višenamenski preparat iz sveta prirode.

Latinski naziv za neven je Calendula officinalis, veoma je lekovit, upotrebljava se u raznim oblicima kao ulje ili čaj i našao je široku primenu u kozmetici, lečenju organa za varenje, pogotovo kod hemoroida.

U antici je bio cenjen kao biljka, koja se koristila za podmlađivanje, a njegovim laticama se ukrašavala čak i hrana.

Mnogi kažu da je mast od nevena najbolji melem za kožu i da nema kožne bolesti kod koje ne pomaže.

Upotreba melema od nevena i krema je prihvaćena i od lekara savremene medicine, upravo zbog toga jer ova biljka ima antimikrobno, antioksidansno i antibakterijsko delovanje.

U daljem tekstu saznajte više o upotrebi ove masti, te kako napraviti nevenovu mast kod kuće.

 

UPOTREBA NEVENOVE MASTI:

Terapijska primena nevena potiče iz starog Egipta, odakle se proširila na Evropu. Neven se tradicionalno koristi u vidu kreme od nevena za rane koje sporo zarastaju, ogrebotine, posekotine, kurje oči, bradavice i sva druga stanja u kojima je potrebna regeneracija kože.

 

Primenjuje se isto tako i kod raznih kožnih oboljenja kao što su dermatoze, akne i ekcemi. Nevenova mast za vene se upotrebljava podjednako kod proširenih vena i hemoroida, ali i rana na potkolenicama, čireva na koži.

Obnavlja i sluzokožu, pa se koristi i kod čira na dvanaestopalačnom crevu i želudcu, kod ranica u ustima i za vaginalno ispiranje.

Cvetovi kod nevena su žute boje zato što u sebi sadrže karotenoide, koji se u organizmu pretvaraju u vitamin A. Ovaj vitamin je antiokidans koji sprečava oštećenje ćelija i često se primenjuje kod očuvanja vida i poboljšanja funkcije oka.

Neven smanjuje grčeve u stomaku, koristi se kod menstrualnih bolova i tegoba nastalih od žuči. Koristi se i u čajnim mešavinama kod malignih oboljenja. Upotrebljava se kod astme.

Hladan čaj od nevena se koristi za ispiranje očiju, kod upalnih stanja oka, za ispiranje ranica u ustima, afti. Nevenova mast se koristi i kod gljivičnih oboljenja ili kao čaj za ispiranje sluzokože i kože koje su zahvaćene gljivicama.

Nevenov čaj se primenjuje i kod oboljenja jetre i zarazne žutice. Deluje i kao blag sedativ, i primenjuje se kod napetosti, nervroze i nesanice.

U trudnoći, pomaže da se ne stvore strije na butinama i stomaku, tada je mazanje sa nevenovom mašću veoma delotvorno.

Obično se u trudnoći znaju javiti i hemoroidi, te se na prve znake peckanja i svraba anusa, može preventivno koristiti domaća nevenova mast za hemoroide.

Kako napraviti mast od nevena kod kuće

Kada pravite melem od nevena morate da pripazite da ga ne pregrejete.
Ulje i latice od cveta moraju polako da se zagreju na blagoj vatri kako bi izbegli njihovo kuvanje.

KREMA OD NEVENA I MASLINOVOG ULJA:

OD SASTOJAKA ĆEMO TREBATI:

2 šolje latica nevena (ne celih cvetova)
1 šolja maslinovog ili ulja od konoplja
1/4 šolje grudvica pčelinjeg voska
10 kapi eteričnog ulja lavande
PRIPREMA MASTI OD NEVENA:

Uspite latice od nevena u lonac koji je od nerđajućeg čelika, pa ih pospite uljem.
Potom ga stavite na blagu vatru i mešajte sadržaj kako bi se sve sjedinilo.

Obratite pažnju na mehuriće u ulju da bi ste bili sigurni da je temperatura odgovarajuća jer ne sme da bude viša od one na kojima se mali balončići počinju javljati.

Author: Urednik