OD OVOG DOMAĆEG RASTVORA BILJKE RASTU KAO LUDE,PARADAJZ,KRASTAVICE: ZA PRIPREMU SU VAM POTREBNA SAMO 2 SASTOJKA!

Dobro nam je poznato da je kopriva odlična za zdravlje, a čak i lekari preporučuju čaj od ove biljke. Poznata je po blagotvornom svojstvima za organizam, a da li ste znali da je odlična i za prihranu drugih biljaka?

Od koprive možete napraviti domaće đubrivo koje će pospešiti rast biljaka, ali ih i zaštititi od štetočina jer važi za prirodni insekticid. Ovo ekološki pripremljeno đubrivo će ojačati biljke koje će biti zdravije i manje podložne napadu patogena i štetnih insekata. Većina biljaka u bašti dobro reaguje na đubrenje koprivom, a posebno paradajz. Međutim, treba upozoriti da postoje neke biljke koje nisu njeni ljubitelji, a to su crni i beli luk, pasulj i grašak.

Evo kako se pravi:

Za prirpemu ovog djubriva koirste se samo nadzemni delovi biljke. Potrebno je da potopite 1 kg koprive bez korena u 10 litara vode. Nakon toga ostavite da odstoji tako 10 do 15 dana u hladovini, a idealno bi bilo kada bi temperatura bila oko 18 stepeni. Svakog dana promešajte, a rastvor će svakog dana menjati boju i postajati gušći. Nakon 15 dana, procedite rastvor i on je spreman za upotrebu. Pre upotrebe razredite rastvor vodom tako da odnos bude 1:10, ukoliko koristite kao prihranu preko korenovog sistema. Ukoliko se odlučite za folijarnu upotrebu, u tom slučaju rastvor razblažite u odnosu 1:30.

stilkurir.rs

Author: Urednik