EVO KAKO DA OPERETE ZAVJESE, A DA SE NE IZGUŽVAJU: Ove CAKE koriste STARE DOMAĆICE i provjereno rade

Od sada perite i peglajte zavjese bez muka.

Pranje zavjesa nije baš tako lak posao, a poslom oko zavjesa dobra domaćica i započinje i završava veliko spremanje kuće.

U nastavku vam donosimo trik starih domaćica za pranje zavjesa.

Za početak, važno je da zavjese skinete prije nego što počnete da pajete paučinu sa zidova i tavanice, kao i prije brisanja prašine jer će se inače samo još više isprljati.

Pažljivo otkačite sve kukice redom, pa zavesu prvo dobro istresite jer ćete time izbaciti dobar dio prašine. Zatim je uredno složite i sklonite da ne smeta dok čistite prostoriju. Nije dobro da zavjesa stoji negdje u uglu, neuredno zgužvana jer ćete inače imati muke s peglanjem.

Takođe, nemojte odmah staviti zavjese u mašinu da se peru. Za to treba sačekati trenutak da spremanje prostorije bude pri kraju.

Ukoliko zavjese nisu duže vremena bile oprane ili primećujete da su upile mnogo duhanskog dima, posivile ili požutjele, na početak ih potopite u hladnu vodu kojoj ste dodali šaku soli.

Ostavite zavese potopljene najmanje pola sata pa ih isperite i nastavite sa daljim pranjem prema materijalu od kojeg su sašivene.

Pamučne zavjese – možete oprati ručno ili u mašini, idealno je na 30 stepeni, ali ako su u pitanju bijele pamučne zavese, možete izabrati i program na 40 stepeni.

Zavjese od markizeta, poliestera ili mješavine – možete oprati ručno ili u mašini, na 30 stepeni, sa što manjim brojem obrtaja.

Zavjese od viskoze – možete oprati ručno ili u mašini, na 30 stepeni.

Čipkane zavjese – perite ručno, u hladnoj vodi sa malo tečnog deterdženta, bez gnječenja i cijeđenja.

Centrifugiranje

Najbolje je da zavese uopšte ne centrifugirate. Centrifuga je dobar izbor samo kada perete pamučne zavese i to pod uslovom da imate i mašinu za sušenje veša. U tom slučaju, peglanje ovih zavesa neće biti tako teško.

Veoma je važno da nikada ne punite mašinu kad perete zavese. Dakle, pravilo je – jedna zavesa, jedno pranje. U prepunom bubnju zavjese će se previše zgužvati, pa ni peglanje neće moći da pomogne.

Kod pranja zavjesa od poliestera, vrijedi dodati malo tečnog štirka u omekšivač, biće ljepše ako ih kačite mokre.

1285035-zaves44-ff

Ispiranje zavjesa

Ako zavjese perete ručno, nemojte ih previše cijediti. Idealno je kad možete da ovaj posao obavite u dvorištu, a neke domaćice otkrile su da im za to idealno posluži mali dječji bazen! Uz crevo, ispiranje ide lako i brzo, a kad zavjese izvučete preko sušača, biće skoro kao ispeglane! U posljednju vodu za ispiranje, možete dodati i malo al*oholnog sirćeta.

Kad operete zavjese, nemojte ih ostaviti da se do kraja osuše. Kad se ocijede za žici (obavezno potpuno raširene!) zavjese od poliestera ili mješavine možete da okačite u očišćenu prostoriju. Pamučne i viskozne zavjese ostavite da se osuše skoro do kraja, a zatim ih ispeglajte – provjerite temperaturu pegle prvo s naličja materijala.

Ako su zavese od nepoznate mješavine materijala, rešenje je da ih operete u hladnoj vodi ili da ih date na hemijsko čišćenje.

Teške draperije perite na najnižoj temperaturi sa što manjim brojem obrtaja, nemojte nikad stavljati u mašinu za sušenje, a najbolje je da ih sušite položene na ravnu površinu.

Ako imate ukrasne zavjese od perli, njihovo detaljno čišćenje zahtjeva prethodnu pripremu. Iza zavjese postavite najlon (a najprostije je da, na kratko, tu premestite zavesu za tuširanje), a pod ispod zavjese zaštite starim peškirom da se ne bi pokvasio. Pripremite blagu sapunicu i sipajte u bocu sa raspršivačem. Naprskajte perlice temeljno, a onda brišite vlažnom krpom, pažljivo da se niti ne prekinu, ali dovoljno da skinete prljavštinu sa perli. Ponavljajte postupak dok perle ponovo ne zasijaju punim sjajem.

Author: Urednik