PROVERITE RAD ŠTITNE ŽLEZDE Namažite jod na ruku i posmatrajte šta se dešava

Natopite pamučni štapić u tinkturu joda i pređite preko zgloba

Problemi sa štitnom žlezdom mogu biti prikriveni, a utiču na rad srca, metabolizam, rast i razvoj osobe, regulaciju telesne temperature, nervni i reproduktivni sistem. Štitasta žlezda se nalazi na prednjoj strani vrata, između grkljana i ključne kosti. Ona luči dva hormona – tiroksin (T4) i tironin (T3). Putem krvi ovi hormoni se prenose kroz organizam utičući na različite procese u njemu. Takođe, regulišu temperaturu tela, puls, težinu, kao i psihofizički razvoj. Štitna žlezda je organ u obliku leptira koji se nalazi na prednjem delu vrata i teži ne više od 30 grama. Uprkos svojoj maloj veličini, ova žlezda je važna za celo ljudsko telo. Odgovorna je za metabolizam. Pravilno funkcionisanje štitne žlezde regulišu dva esencijalna minerala – jod i magnezijum, a prvi je najviše odgovoran za normalno funkcionisanje i zdravlje štitne žlezde. Postoji jednostavan test za proveru nivoa joda u telu koji lako možete da uradite kod kuće. Natopite pamučni štapić u tinkturu joda i pređite preko zgloba. Ako smeđa mrlja nestane sa ruke za manje od 24 sata, to znači da u organizmu nema dovoljno ovog minerala. Čak i kada uzimate preparate koji sadrže jod, to ne mora da znači da vaše telo nije u deficitu.

Kako da proverite nivo joda u telu?

Najbolje je (mada nije obavezno) da se testirate odmah nakon jutarnjeg tuširanja i posmatrajte šta se dešava: Zapišite vreme kada ste započeli test.
Mrlja može biti bilo koje veličine. Glavno je da ne ide preko od zgloba.
Pazite na promenu boje fleke u naredna 24 sata.

  • Kako tumačiti rezultate testa?
    Uopšteno govoreći, što brže mrlja nestaje, to znači da je vašem telu potrebno više joda, a evo na šta još da obratite pažnju:
    Ako mrlja počne da svetli, ali nije potpuno nestala nakon 24 sata, onda je sve u redu.
  • Mrlja je skoro ili potpuno nestala za 18-24 sata – postoji mali deficit, ali to nije kritično.
  • Mrlja je skoro ili potpuno nestala za 12-18 sati – postoji nedostatak, i treba da se pozabavite problemom.
  • Mrlja je skoro ili potpuno nestala za 6-12 sati – postoji ozbiljan nedostatak joda, odmah se obratite lekaru.
  • Mrlja je skoro ili potpuno nestala za manje od 6 sati – postoji ozbiljan nedostatak joda, ovo je već signal za hitnu posetu lekaru.

Ako je test negativan…

Ako ste otkrili deficit joda, onda morate hitno da posetite lekara. Međutim, ako je nedostatak zanemarljiv, zamenite običnu so jodiranom i prilagodite ishranu. Jedite više pečenog krompira, brusnica, suvih šljiva, bakalara, škampa i konzervirane tunjevine. Dobra opcija su i ćuretina, mleko, kuvana jaja, jogurt, čedar sir i banane, jagode…
Izvor: alo.rs

Author: Urednik