ISPRAVKA: Nanošenje aspirina na lice ne liječi akne

U prvobitnom tekstu naveli smo da običan aspirin riješava sve probleme sa kožom, ali nakon što je ova objava prošla provjeru tačnosti od strane portala Raskrinkavanje.ba članak se ne može smatrati tačnim.

Naime, aspirin sadrži acetilsalicilnu kiselinu, koja je derivat salicilne kiseline i nastaje hemijskom reakcijom između salicilne i acetilne kiseline. Koristi se za simptomatsko liječenje povišene temperature, ublažavanje glavobolje, zubobolje i bolova u mišićima i djeluje protuupalno. Također, u uputama za korištenje navedeno je da aspirin treba uzimati oralnim putem uz čašu vode, stoji između ostalog u analizi koju je napravilo Raskrinkavanje.

U članku platforme Health, koja se bavi medicinskim temama i zdravim načinom života,  dermatologinja dr. Annie Gonzales kaže da ne postoje naučni dokazi da aspirin liječi akne. Gonzales navodi da acetilsalicilna kiselina, koja je u aspirinu, nije isto što i salicilna kiselina, koja se često koristi kao tretman za akne na koži. Acetilsalicilna kiselina ne otčepljava pore na koži, dok salicilna može imati taj efekat, navodi ona.

Dr. Nazanin Saedi za Health i dr. Yoram Harth u razgovoru za Healthline također ne preporučuju primjenu acetilsalicilne kiseline na licu, naročito ne svakodnevno, jer je ova kiselina pregruba za kožu i može izazvati iritaciju i crvenila.

Analizom je zaključeno kako ne postoje dokazi da nanošenje aspirina na kožu može dovesti do zacjeljenja i preveniranja akni na licu i koži. Naprotiv, ovakva upotreba aspirina može pogoršati stanje kože.

Izvinjavamo se čitaocima portala zbog objavljivanja neprovjerenih informacija.

Author: Urednik