3 VRSTE NAJGOREG DORUČKA ZA NAŠE TIJELO: Svima su omiljeni i često ih jedemo, a nismo svjesni da nas GOJE I TRUJU ORGANIZAM

Doručak je najbitniji obrok koji nam daje energiju za sve obaveze tokom dana. Neretko ljudi griješe u odabiru namirnica kada je jutarnje jelo u pitanju, pa se osjećaju tromo i pospano. Zato, obratite pažnju na sljedeće 3 vrste doručka, koje su, po mišljenju nutricionista, najgore za naše tijelo.

1. Sokovi, voćni jogurt, energetske pločice

Iako na njima piše da su 100 posto prirodni, voćni sokovi iz prodavnice puni su šećera i aditiva. Ovakav napitak na prazan želudac će vam trenutno dati energiju, ali će je i vrlo brzo oduzeti. Isto tako, sokovi iz prodavnice nemaju veliku hranljivu vrijednost.

Radije posegnite za pravim voćem koje sadrži i vlakna potrebna za regulisanje varenja i obogatite ga činijom žitarica. Isto važi i za voćne jogurte, pa umjesto toga izaberite nezaslađeni probiotik pojačan kriškom prepečenog hljeba i marmeladom.

Energetske pločice imaju toliko šećera i kalorija, da je isto kao da za doručak jedete čokoladu.

2. Pekarski proizvodi

Rolnice sa malinama, Rolnice, Testo, Pecivo

Peciva, krofne i ukusne kiflice od tijesta koje kupujemo u pekari su veoma ukusne i zasitne, ali ovi proizvodi često sadrže i velike količine aditiva, soli i šećera, što nije dobra kombinacija za početak dana.

Slano pecivo zadržava vodu u organizmu, a lisnato tijesto je masno, teško svarljivo i siromašno nutritivnim vrijednostima koje su vašem organizmu prijeko potrebne za normalan rad.

Ako volite da jedete pecivo ujutru, izaberite ono od cijelih žitarica i namažite ga mliječnim namazom ili puterom i marmeladom.

3. „Zidarski“ doručak

Doručak

Zidarski doručak uključuje masnu, tešku i kaloričnu hranu poput pečenih jaja sa slaninom, bijelog hleba ili masne salame začinjene majonezom ili sličnim namazima.

Osim ako se ne bavite teškim fizičkim radom, vašem tijelu takav doručak zaista nije potreban i biće potrebno mnogo vremena da ga svari.

Velike količine nezdravih masti završiće u obliku masnog tkiva, a vaše tijelo neće dobiti sve potrebne vitamine, minerale i vlakna.

Ako volite da pojedete jaje ujutru, najbolje bi bilo da ga skuhate i spojite sa kriškom prepečenog hljeba i čajem.

Author: Urednik