DA LI TREBA PRATI NAMIRNICE U SODI BIKARBONI? Dr Blagojević razotkriva: Ovako se najbolje uklanjaju PESTICIDI

Direktor Instituta za opštu i fizičku hemiju dr Stevan Blagojević otkriva kako najbolje da peremo omiljene namirnice i otklonimo pesticide sa njih.

Pranje voća i povrća prije jela je nužno kako bismo otklonili prljavštinu, pesticide i bakterije koje mogu da budu štetne po naše zdravlje. I dok ih jedni samo ovlaž properu vodom, drugi se otlučuju za temeljno pranje – uz pomoć sode bikarbone.

Postavlje se pitanje da li je to zaista potrebno i kako utiče na naše omiljene namirnice. Mogli smo na Internetu da vidimo trik sa jagodama i sodom bikarbonom. Direktor Instituta za opštu i fizičku hemiju dr Stevan Blagojević, gostujući na Prva Tv objasnio je da li je sve ovo potrebno kako bismo se zaštitili.

“To je jedan način koji se tako propagira, ali nije potrebno. Jagode je dovoljno oprati u vodi, kao i drugo voće. Soda bikarbona mijenja pH, vjerovatno će promijeniti malo boju i ukus”, objašnjava Dr Blagojević. Na pitanje, da li se sodom bikarbonom uklanjaju i pesticidi iz voća, doktor je bio jasan:

“Ne. Soda bikarbona samo utiče na promjenu pH, niti utiče pretjerano na rastvorljivost, niti skida masnoće. To je priča koju je neko postavio i nije uopšte provjeravao”, objašnjava direktor Instituta za opštu i fizičku hemiju.

Kako istiće doktor, većina voća i povrća se prska u nekim ciklusima malim koncetracijama pesticida – i jabuke, jagode, luk, paradajz… Dodaje da sve što izgleda za oko lijepo, špinat ili mladi luk, sadrži pesticide i zaštićeno je njima. Kada je riječ o namirnici koja se najviše prska, dr Blagojević ističe da su to jabuke.

“Ako se dobro operu, skinu se pesticidi. Dovoljno je 10-15 minuta mlakom vodom oprati namirnice”, savjetovao je za kraj.

Author: Urednik