Ova MAST je bolja od mnogih krema, a cijena je prava sitnica

Hidrociklin mast upotreba, dejstvo i iskustva

Da li ste znali da hidrociklin mast efikasno leči većinu kožnih infekcija i zapaljenja? Medicinski stručnjaci preduzeća Galenika ujedinili su dva supermoćna sastojka u jednu kremu. Ova mast sadrži kortikosteroide koji smanjuju otoke i redukuju simptome upale.  Drugi sastojak, oksitetraciklin je antibiotik širokog spektra delovanja…
Hydrocyclin koristite samo za spoljnu upotrebu. Analizirajući iskustva korisnika pokazalo se da je ova mast efikasna u raznim sferama. Najčešće se koristi za lečenje ekcema i raznih kožnih oboljenja, ali i za gljivice na noktima, za otoke nakon ujeda insekta i još mnogo toga. U nastavku teksta pročitajte kako se koristi hidrociklin mast i otkrijte za koje se probleme pokazala kao najefikasnija. Otkrijte da li se zaista sme upotrebljavati za lečenje očnih infekcija i na koji način. Pripremili smo za vas kratak vodič za upotrebu kao i rubiku o pozitivnim iskustvima korisnika, ali i sekciju o neželjenim dejstvima leka.
Šta je hidrociklin mast?
Hidrociklin antibiotska mast (hydrocyclin cream) je medicinski testiran proizvod. On se koristi za lečenje ekcema i kožnih infekcija, kao i oboljenja izazvanih bakterijama i drugim mikroorganizmima. Proizvođač je medicinska kompanija Galenika AD Beograd osnovana 1945. god. Ovo preduzeće između ostalog proizvodi i Klometol, Daktanol, Gentamicin, Sinoderm i mnoge druge lekove. Mast hidrociklin je homogena i žute je boje. Upakovana je u aluminijumsku tubu, sa plastičnim poklopcem. Nema miris  i izuzetno se lako razmazuje. Zahvaljujući lanolinu ona takođe štiti kožu i neguje je. Oprez: Ne sme se koristiti hidrociklin mast na otvorenim ranama i ulceracijama zbog apsorbcije u krvotok.
Hidrokortizon namenjen za kožne infekcije
Kortikosteroidi su hormoni nadbubrežne žlezde. Hidrokortizon spada u slabije kortikosteroide i najčešće se upotrebljava u kombinaciji sa antibioticima kao u slučaju masti hidrociklin. Nekad se kombinuju i sa antisepticima, keratoliticima i antipsorijaticima. U farmaceutskim mastima namenjenim kožnim infekcijama nalaze se sintetski derivati prirodnih kortikosteroida. Oni su prilagođeni svojoj funkciji tako što su im neke farmakološke osobine pojačane (antiflamatorno delovanje), a druge potisnute, npr. metabolizam glukoze.

Hidrokortizon mast dejstvo

Hidrociklin mast zahvaljujući kortizolu ima antiflamatorno i antialergijsko dejstvo. Upala je u stvari prirodni mehanizam odbrane organizma, odnosno kože od infekcija i oštećenja. Sintetički lekovi kortizona se upotrebljavaju da bi se smanjila imunološka reakcija (u antiflamatorne svrhe).

  • Kožna oboljenja i upale (dermatitisi, psorijaza, ekcemi…)
  • Alergijske zapaljenske promene na koži.
  • Nakon ujeda insekta da bi se sprečilo inficiranje rane.
  • Kod ušnih iritacija, ako se desila alergija na bižuteriju, srebro ili zlato.
  • Za žvale takođe može pomoći.
  • Lečenje infekcija izazvanih klamidijom i mikoplazmom.
  • Terapija akni (deluje protiv bakterija koje ih izazivaju).
  • Koristi se i na genitalijama u slučaju uraslih dlaka, ali van područja sluzokože.

Hidrociklin sastav koji umiruje i deluje antibiotski

  • Hidrokortizon – osnovni glukokortikoid, kortikosteroid koji ima antiflamatorno delovanje: smanjuje otoke, bol i svrab. Njegovo delovanje je brzo i kratko.  Prednost je što se on brže razgrađuje u koži od ostalih sintetski proizvedenih kortikosteroida. To znači da su i šanse za dermatološke nuspojave zbog akumuliranja proizvoda manje.
  • Oksitetraciklin – hidrohlorid, antibiotik koji deluje na širok spektar bakterija sprečavajući njihovo razmnožavanje. Deluje antibakteriostatski. Kada bakterije izumru dolazi i do nestajanja simptoma infekcije. Spektar antimikrobnog delovanja tetraciklina je dosta širok.
  • Lanolin – žućkasta masa dobijena iz ovčije vune. Uz to što je izuzetno hranljiva ona i štiti i zaceljuje kožu. Koristi se za negu oštećene kože kao i za lečenje ekcema, dermatitisa  i za hidrataciju.
  • Parafin odnosno parafinski vosak štiti kožu od spoljnih uticaja i od isušivanja.

Hidrociklin mast za lečenje ekcema i dermatitisa

Ekcemi su preterane imunološke reakcije kože. Najčešći je atopijski dermatitis – hronični ekcem koji svrbi, zadebljao je odlikuje se depigmentacijama. Može se pojaviti po celom telu ili biti lokalizovan. U lečenju se uglavnom koriste kortikosteroidi i antibiotici, UV lampe i antihistaminici. Može pomoći i obična pantenol mast. Od prirodnih lekova za ekceme tu su soda bikarbona,  razni melemi, mokre obloge…
Savet plus: Za negu kože koristite preparate kao što je Eucerin AtopiControl kreme. On je namenjen osetljivoj koži, odnosno za akutnu negu i protiv svraba. Uz to izbegavajte vruću vodu i duge kupke. Takođe preporučuje se upotreba protivupalnih medikamenata i obilno hidriranje kože. Obavezna je zaštita od sunca i izbegavanje agresivnih kozmetičkih proizvoda. Hidrokortizol krema pomaže i ako se javi kontaktni i alergijski dermatitis koji se javlja npr. usled izloženosti kože sastojcima iz kozmetičkih proizvoda. Npr. alergeni mogu biti naftni derivati: parabeni, parafin, petrolej i ostali sastojci na koje koža može burno da reaguje. Seboreični dermatitis je hronično oboljenje kože usled koga se koža ljuspa, crvena i iziritirana. I tu kortikosteroidi imaju ulogu da smire nadražaje kao što su crvenilo i svrab. Ako vas ožari kopriva hidrociklin mast će takođe pomoći da se manje češete te da se smanji otok.
Hidrociklin mast za žvale i afte
Žvale ili medicinskim rečnikom: angularni stomatitis (zapaljenje uglova usana) i  afte dobijaju se uglavnom zbog nehigijene. Prljave ruke i dodirivanje usta za posledicu uglavnom imaju sitne bolne čireve po ustima i kraste po uglovima usana. Oba oboljenja se leče kremama koje sadrže antibiotik i krema sa dodatkom cinka radi bržeg zarastanja rane. Hidrociklin za žvale je pravo rešenje. Hidrokortizon smiruje svrab i otok, a kako ova mast ima antibiotsko delovanje bori se sa mikroorganizmima, uzročnicima infekcije. Uz tu terapiju uglavnom se koristi i salicilni vazelin i cinkova mast koju možete napraviti i sami. Nemojte mešati žvale sa herpesom. On je virusnog porekla i sasvim drugačije izgleda. Znajte da žvale mogu biti povezane sa lošom krvnom slikom, te mogu ukazivati i na nedostatak gvožđa. Ako u vašem organizmu postoji nedostatak vitamina B12 ili folne kiseline i to može uticati na veću šansu da dobijete žvale.
Kako se primenjuje ova antibiotska mast?
Prvo se koža dobro očisti a zatim se namaže hidrociklin mast u tankom sloju 2 do 4 puta na dan. Koristi se isključivo za spoljnu upotrebu! Dakle nije predviđena da se koristi za lečenje očnih infekcija i zapaljenja sluzokože. Ne koristite hidrokortizon mast duže od sedam dana. Na taj način se mogu prikriti simptomi infekcije. Kortikosteroidi će ih lukavo sakriti.

Author: Urednik