ČIM PREĐETE PEDESETU: Ove suplemente i terapije odmah bacite, VIŠE IH NE SMIJETE KORISTITI

Ovo je 5 suplemenata koje ne biste smjeli da koristite nakon 50-te.
Za zdravo starenje važno je unositi razne nutrijente, ali neki suplementi nisu jednako djelotvorni kao hrana kada je u pitanju dovoljan unos vitamina i minerala, a neki mogu biti i opasni. ‘Hrana prije svega’ je moto nutricioniste Rejčel Berman, koja smatra da su namirnice iz prirode uvijek bogatije mineralima od suplementa.

Ovo je 5 suplemenata koje ne biste smjeli da koristite nakon 50-te:
1. Folna kiselina
Jedan je studija pokazala kako previše folne kiseline može potaknuti probleme vezane s vitaminom B12, tj. njegov nedostatak u organizmu što može rezultirati problemima poput anemije i neuroloških oštećenja.
„Postoji zabrinutost da neki ljudi možda uzimaju previše folne kiseline iz raznih izvora, a željeli smo da utvrdimo ima li za tu zabrinutost razloga. Rezultati pokazuju kako više razine folne kiseline može voditi do disbalansa metabolizma što vodi do ozbiljnog manjka vitamina B12. Ne treba se zabrinuti zbog konzumacije suplenta ali zabrinutost postoji ako se koristi u prevelikim količinama“, navodi dr. Ralf Grun, profesor patologije, a prenosi Ordinacija.hr.

2. Rizične hormonske terapije
Hormonske terapije poput one hormona rasta (HGH) mogu biti opasne, upozoravaju stručnjaci.
„Ludo je što neki misli da mogu prepisati ove toksične hormone, a studije pokazuju kako povećanje nivoa ovog hormona dovodi do povećane opasnosti od bolesti srca, razvoja dijabetesa, ali i raka“, upozorava dr. Tomas Perls, profesor medicine.
3. Suplemente koji zaustavljaju starenje
Ovakvi proizvodi nisu dokazano djelotvorni, upozoravaju stručnjaci, a mnogi nisu regulisani od strane agencija za hranu i lijekove.
„Mnogi ljekari i sami prodaju svoje proizvode protiv starenja često po visokim cijenama“, navodi dr. Perls. „Ne znamo šta možemo da uradimo ali oni mogu biti štetni“, navodi dr. Vinifred Rosi, direktor Nacionalnog instituta za starenje.

Author: Urednik