OVAKO JE MUFTIJA ZUKORLIĆ UPOZORAVAO NA DESTRUKCIJU PORODICE I DRUŠTVA: “Ovo ludilo će da prođe, al odnijeće veliki danak”

Aktuelna tragična dešavanja zavila su nas u crno i pokrenula mnoga pitanja na koja intenzivno pokušavamo naći adekvatan odgovor. Osim toga, mnogi traže krivca za zlo koje nas je snašlo, umjesto da kao društvo prihvatimo odgovornost i damo sve od sebe da do ovakvih slučajeva više nikad ne dođe.

Jedan od onih koji su upozoravali društvo na potencijalne događaje nalik ovim koji su nas zavili u crno jeste muftija Muamer Zukorlić.

– Ovo ludilo će da prođe, al odnijeće veliki danak. Previše će odnijeti! Previše će biti uništenih generacija i mladih ljudi, al nemojmo zatvarati, kad se dotakne to dno ajmo sačuvati sjeme. Dakle, daj da sačuvamo sjeme, pa kad prođe ova grozna zima, pa neko proljeće izlista, nešto, da možemo to sjeme zasaditi – govorio je Zukorlić, osvrćući se na rijaliti programe.

Zukorlić je često govorio o vaspitanju djece, osvrćući se na roditeljske greške koje mogu dovesti do destrukcije porodice.

– Oni koji su se opredijelili sopstvenom hedonizmu, njima su djeca smetnja. Vi ćete i čuti neke majke “Uh jedva ovo dvoje podnosim”. Pa nije dato da majka podnosi djecu, nego da uživa u njima. A šta je poenta, smetaju joj da gleda seriju, da gleda rijaliti… Naravno, u toj orjentaciji djeca su višak, šta će ti, šta će ti ako je tebi užitak da razmatraš kako to izgleda kad su ljudi prljavi, nemoralni, kad se varaju, kad podvaljuju, e to je to. I naravno da su kod takve majke i takvog oca djeca višak, tu dolazi do destrukcije porodice – objasnio je jednom prilikom Zukorlić.

Muamer Zukorlić

– Djeca sve upijaju iz okruženja, i roditelji moraju da sopstvenim primjerom vaspitavaju svoju djecu. Ako djetetu naređujete, oni to vide kao vid agresije. Ako im nešto uskraćujete, djeca to shvataju kao da je to nešto veoma vrijedno, i ona to žele da imaju. Djeca najviše upijaju ono što roditelji razgovaraju međusobno ili sa prijateljima, nego ono što im pričate direktno. Zato kada roditelj ima naviku da psuje, što je na Balkanu tobože neki dokaz muškosti, svom djetetu poslije govori nemoj da psuješ. A on sam pred svojim djetetom psuje. Tada dijete učite i licemjerju, a ne samo psovkama, i usađujete mu dvojne standarde. Djeci morate izgraditi osjećaj superiornosti koji dobijaju kada osjete da pripadaju višem etičkom standardu. Dijete ne može da se brani od grijeha i iskušenja ako se osjeća inferiorno, već samo ako se osjeća superiorno. Moja djeca se gnušaju sve te prljavštine sa ulice, medija i društvenih mreža i smatraju to nižom vrstom – pričao je pokojni muftija, i rekao da djeca moraju da imaju usađen osjećaj ponosa što ne prihvataju takve stvari.

Author: Urednik