Da li je jeftinije ostaviti grijanje upaljeno cijeli dan, ili ga paliti i gasiti: Stručnjaci daju odgovor

Iako mnoga domaćinstva odlažu ovaj trenutak, ima i onih koji grejanje uključe već sa prvim padom temperature.

Sezona grijanja je zvanično odložena, zbog povoljnih vremenskih uslova, ali bez obzira na to što nas lepo vreme i dalje služi, mnogi su već upalili grijanje. Iako mnoga domaćinstva odlažu ovaj trenutak, ima i onih koji grejanje uključe već sa prvim padom temperature.

Međutim, kao i uvijek, postoje nedoumice u vezi sa korišćenjem centralnog grijanja i time da li je istina da, ako ono cijeli dan lagano radi, štedi novac. Kako piše “LADBible”, odgovor, kao i kod većine stvari, nije jednostavan. Stručnjaci sugerišu da je ostavljanje grijanja na laganom tokom cijelog dana kako biste uštedeli samo mit. S jedne strane, ostavljajući grijanje uključenim cijeli dan, kotao će morati da radi kako bi održavao temperaturu na zadatom nivou, a energiju ćete trošiti cijeli dan u poređenju s podešavanjem da grijanje kreće u odabrano vrijeme.

Međutim, ako je dom hladniji, biće vam potrebno više energije da ga zagrejete kada dođete i uključite grijanje. Stoga savjetuju korišćenje tajmera. To omogućuje da se grejanje uključuje i isključuje kada vam je najviše potrebno i ne morate da brinete da li ćete zaboraviti da ga isključite. Mnogi stručnjaci su saglasni da je najvažnija stvar koju treba uzeti u obzir kada je u pitanju efikasno grijanje doma jeste ta da otkrijete gdje toplota izlazi iz njega. Ako je dom dobro izolovan, potrošićete manje energije bez obzira na to ostavljate li grejanje cijeli dan ili koristite tajmer. Što su gubici toplote manji, to ćete manje energije potrošiti za postizanje prijatne temperature u domu.

novi.ba

Author: Urednik