NE bacajte koru mandarine u smeće! Ovaj recept ĆE VAS ODUŠEVITI Lako i ukusno!

NE bacajte koru mandarine u smeće! Ovaj recept ĆE VAS ODUŠEVITI  Lako i ukusno!

POGLEDAJTE NA VIDEU ISPOD:

BONUS:

Nemojte više kupovati mandarine, naučite ih posaditi kod kuće.. EVO KAKO

Uzgoj mandarina kod kuće može biti korisno iskustvo, omogućujući vam da uživate u svježem i aromatičnom voću izravno iz vlastitog vrta. Evo korak po korak vodiča kako posaditi mandarine kod kuće:

Materijali koji će vam trebati:

Stablo mandarine: Kupite stablo mandarine ili mladicu u renomiranom rasadniku ili vrtnom centru. Odaberite sortu koja odgovara vašoj klimi.

Veliki kontejner ili vrtni prostor: Ovisno o raspoloživom prostoru, mandarine možete saditi u zemlju ili u velike posude. Stabla mandarina također se mogu uzgajati u posudama na terasama ili balkonima.

Dobro drenirajuće tlo: Mandarine preferiraju dobro drenirajuće tlo s dobrim organskim sadržajem. Možda ćete morati promijeniti svoje tlo ili koristiti visokokvalitetnu mješavinu za posude ako vaše prirodno tlo nije idealno.

 

Sunčeva svjetlost: Stablima mandarina je potrebno puno sunca da bi napredovala. Odaberite mjesto koje ima najmanje 6-8 sati sunčeve svjetlosti svaki dan.

Kanta za zalijevanje ili crijevo: Trebat će vam kanta za zalijevanje ili crijevo za redovno zalijevanje.

Malč: Organski malč poput drvne sječke ili slame može pomoći u zadržavanju vlage u tlu i reguliranju temperature.

Gnojivo: Razmislite o upotrebi gnojiva specifičnog za citruse kako biste osigurali bitne hranjive tvari.

Vodič korak po korak:

Odaberite mjesto sadnje:
Odaberite prikladno mjesto s punim suncem. Osigurajte da je tlo dobro drenirano i ima dobar organski sadržaj.

Sadnja u zemlju:
Ako sadite u zemlju, iskopajte rupu koja je otprilike dvostruko veća od korijenske kuglice vašeg stabla mandarine. Stavite drvce u rupu, pazeći da bude na istoj dubini na kojoj je bilo u rasadniku. Zatrpati zemljom i temeljito zaliti.

Sadnja u kontejnere:
Ako sadite u kontejner, odaberite posudu koja je dovoljno velika da primi korijenski sustav vašeg stabla mandarine. Napunite lonac zemljom koja dobro drenira, ostavljajući nekoliko centimetara na vrhu. Drvo posadite na istu dubinu na kojoj je bilo u rasadniku.

Zalijevanje:
Održavajte tlo stalno vlažnim, posebno tijekom vegetacije. Mandarine vole ravnomjernu vlagu, ali mogu podnijeti kratka sušna razdoblja.

Malčiranje:
Nanesite sloj organskog malča oko podnožja stabla kako biste sačuvali vlagu tla i regulirali temperaturu tla.

Gnojidba:
Nahranite stablo mandarine posebnim gnojivom za citruse prema uputama na pakiranju, obično u kasnu zimu ili rano proljeće i ponovno u kasno proljeće ili rano ljeto.

Orezivanje:
Obrežite stablo mandarine kako biste zadržali oblik i uklonite sve mrtve ili bolesne grane. Obrezivanje također može poboljšati cirkulaciju zraka i proizvodnju plodova.

Zaštita od mraza:
Ako živite u području s povremenim mrazom, zaštitite svoje stablo mandarine tijekom hladnih razdoblja, osobito dok je mlado i osjetljivo.

Berba:
Mandarine su obično spremne za berbu u kasnu jesen ili zimu, ovisno o sorti. Berite ih kada poprime željenu boju i lako se odvajaju od stabla.
Uzgoj mandarina kod kuće može biti ispunjen i ukusan pothvat. Uz odgovarajuću njegu i pažnju na sunčevu svjetlost, zalijevanje i gnojidbu, možete uživati u slatkom i pikantnom okusu domaćih mandarina izravno iz vlastitog vrta ili posude.

PREUZETO

Author: Urednik