“IZVINI MAJKA, NEMAM VREMENA”: JEDAN OD NAJVEĆIH GREHOVA POČINJE OVOM REČENICOM I MOŽE IMATI TEŠKE POSLEDICE PO NAS

Najveći greh je onaj prema starim roditeljima i nemoćnom detetu, stoga budite posebno pažljivi prema najdražim ljudima.

Većina nas sasvim nesvesno povređuje roditelje. Da biste izbegli ovaj veliki greh, predlažemo vam da pročitate sledeći tekst.

10 načina na osnovu kojih povređujemo naše roditelje, a da toga nismo ni svesni:

1. Zanemarujemo ih

Osnovali smo porodicu. Imamo decu, posao, obaveze. Život teče i po nekad prođe i po dve nedelje a da se ne setimo da pozovemo roditelje. Nekad prođe i godina dana a da ne odemo do njih i obiđemo ih. Vodite računa, ako danas ne odete do njih, možda će sutra biti kasno.

2. Kažemo stvari koje ih vređaju

Evo nekoliko fraza kojima vređamo naše roditelje: “Mrzim te”, “Dosadan/na si”, “Prestani da se žališ”, “Prestani da me zoveš” i td.

Zapitajte se samo da li biste voleli da se vaše dete vama obraća ovim rečima?

3. Izvini majka, nemam sad vremena

Izbegavanje redovnih poseta majci – osim ako ne živite veoma, veoma daleko, odgađanje viđanja, pronalaženje milion i jednog razloga zašto ne možete da dođete u najmanju ruku je bedno. Nekad će vam zameriti, ali najčešće neće jer se pomirila s tim da više ne zauzima važno mesto u vašem životu. Shvata da vam je bitnije da popijete piće s nekim nego kafu s njom. Ona ne može da ponudi trač, uzbuđenje, neku ljubavnu priču, ogovaranje i tranžiranje vaših “neprijatelja”. Iako njena uloga realno nije završena, vi ste je završili bez razloga. Ne postoji dovoljno dobar izgovor da ne obilazite majku i da stalno nemate vremena. Ma imate ga napretek, samo ne za nju. Odabrali ste da zaboravite kako je ona uvek imala vreme za vas, čak i kad joj nije bilo ni do čega i kada je i sama mogla da se izvuče. Navucite najsrećniji osmeh i otiđite kod nje najmanje jednom nedeljno. Biće zabeleženo kao plus tamo gde se broji – u srcu i duši.

4. Ne pomažete ih finansijski

Većina penzionera u Srbiji živi na ivici siromaštva. Ukoliko nemate dovoljno novca da im pomognete finansijski, onda možete da im odnesete hranu, kupite drva i td. Oni su vaša obaveza, kao što ste vi do juče bili njihova.

6. Ne poštujete ih i nikada im se niste zahvalili

Smatra se grehom ako precenjujemo sebe, a podcenjujemo druge. Najviše dugujemo majci koja nam je podarila život.

7. Krijemo informacije o svom privatnom životu od roditelja

Ako prečesto izgovarate rečenicu: “Mama, to nije tvoja stvar!” onda negde sigurno grešite. Ne morate ulaziti u detalje, ali svoje roditelje morate obavestiti o osnovnim detaljima iz svog života, piše : stil.kurir.rs.

8. Nismo strpljivi sa njima

Oni zaslužuju najviše strpljenja od nas. Upamtite: oni su vas učili kako da hodate, jedete, pričate, vozite bicikl, plivate…. Koliko su samo strpljivi bili…

9. Ne čuvate sećanje na njih

Fotografišite ih koliko god možete. Kada se smeju, kada su tužni, kada razmišljaju, grle svoje unuke… Sutra će vam ostati samo te fotografije..

10. Tretirate ih kao da su mala deca

Oni nisu deca i imaju više životnog iskustva od vas. Poštujte ih, i poštujte njihove odluke.

Izvor: stil.kurir.rs

Author: Urednik