JEDETE LI REDOVNO JAJA SA ŽUMANCEM: Vašem tijelu će se desiti ovih osam stvari, a 4. morate znati što prije!

Decenijama su jaja neopravdano na crnoj listi zdravih namirnica. Strah od navodnog skoka holesterola koji se dešava kada ih konzumirate naveo je mnoge ljude da ih izbjegavaju, ali to je potpuno pogrešno uvjerenje.
Istraživanja sprovedena u proteklih par godina pokazaju da zapravo jaja smanjuju nivo lošeg holesterola (i to kada ih konzumirate sa žumancima!).

Zbog toga savremeni nutricionisti menjaju stav i savetuju umerenu konzumaciju jaja. A evo i šta će se desiti vašem tijelu ako ih poslušate.

PUNA SU VITAMINA
U žumancetu ćete naći vitamin A, vitamine B, B6, B9, B12, vitamine D i E.

PUNA SU MINERALA
Između ostalih, to su željezo, cink i kalcijum koji jačaju kosti, pozitivno utiču na krv i jačaju imuni sistem.

PROTEINI
Jaja su puna proteina, neophodnog za energiju, zdrav metabolizam, zdravo tkivo, kosu i mišiće i još mnogo toga. Jedno veće jaje ima oko 7 grama proteina u sebi.

SADRŽE HOLIN
U ishrani većine savremenih ljudi fali holin, esencijalni nutrijent koji se svrstava u kompleks B vitamina. Nedostatak holina doprinosi slabljennju jetre, a holin pomaže i u sintezi acitilholina. Ono u čemu je ipak ključan je njegova važna uloga u razvoju fetusa i djece i prevenciji neuroloških bolesti kod beba. Žumance je izvrstan izvor holina.

OMEGA 3 KISELINE
Jaja su puna omega 3 kiselina koje pomažu u snižavanju lošeg holesterola, smanjuju pritisak i upale u telu. Pored toga, jačaju imunitet i zdravlje mozga.

POMOĆ U PLODNOSTI
Jaja su bogata proteinima i vitaminima i sjajan izvor zdravlja za žene koje pokušavaju da zatrudne. Pored toga, jaja sadrže progesteron, hormon neophodan za zdravu ovulaciju.

JAČAJU VID
Vitamin A, koga ćete naći u jajima, jača vid, a to rade i lutein i zeaksantin, koji su takođe u ovoj namirnici.

POMAŽU U MRŠAVLJENJU
Jedno kuhano jaje sadrži svega 70 kalorija, a recimo dva jaja u kombinaciji sa povrćem držat će vas sitima satima za vrlo malo kalorija.

VAŽNA NAPOMENA
Ljekari i nutricionisti napominju i da su jaja zdrava samo onda kada ih pravilno kombinujete sa drugim namirnicama. To znači da izbegavate previše masti i putera i kombinujete ih sa žitaricama od celog zrna, voćem i povrćem. Jaje u kombinaciji sa gomilom slaninice i kobasicom neće vam puno pomoći.

Izvor: zena

Author: Urednik