Brusnica – borac protiv infekcija

Brusnica se ubraja među pet namirnica s najvećim udjelom antioksidansa koji štite ćelije organizma od oksidativnog stresa. Brojne su dobrobiti ovog voća po naše zdravlje.

Manji rizik
Plodovi brusnice konzumiraju se svježi ili sušeni, od nje se mogu napraviti džem, pekmez ili sirup, u kuhinji je odlična u kombinaciji s mesom divljači, ali i u kolačima. Uz to, od brusnice se prave sok i čaj, a najpoznatija je po ljekovitim svojstavima, zbog kojih se ubraja među najzdravije biljke svijeta.

Bogata je vlaknima, antocijanima, proantocijanidinima, beta-karotenom, vitaminom C, kalijem, kalcijem, magnezijem i drugim mikronutrijentima.

Brusnice su postale hit u prehrani zbog učinkovitog djelovanja protiv različitih upala, posebno infekcija urinarnog trakta. Svakodnevna konzumacija soka od brusnice može smanjiti mogućnost razvoja infekcija mokraćnog sistema i smanjiti upotrebu antibiotika, a istraživanja su pokazala da je ova biljka djelotvorna i kod bakterija otpornih na antibiotike.

Sok od brusnice odličan je lijek protiv bakterije ešerihije koli i za 20 posto umanjuje rizik od njenog ponovnog pojavljivanja. Zbog toga što sadrži hipuričnu kiselinu, koja je prirodni antibiotik, brusnica je dobra u borbi protiv bakterije Helicobacter pylory i gljivice kandide.

Bolje varenje
Čaj od brusnice koristi se u prevenciji i liječenju svih vrsta bakterija urinarnog trakta. Uz to, odličan je laksativ, pomaže u varenju, normalizira rad digestivnog trakta.

Ova biljka, također, jača otpornost organizma. Sadrži antioksidans fenol koji sprečava srčane bolesti, prijevremeno starenje i nekoliko vrsta raka.

Djelotvoran sok

Brusnica uspješno suzbija infekciju mokraćnih puteva uzrokovanu bakterijom ešerihija koli. Sok brusnice sadrži tvar koja sprečava prianjanje ove bakterije za zid mokraćnog mjehura i mokraćnih kanala. Na taj način bakterija se ne može nastaniti u urinarnom traktu i ispire se s površine mokraćnog mjehura i mokraćnih kanala. Tako ne može doći do njenog razmnožavanja i rasta pa se infekcija povlači.

Blagotvoran učinak soka od brusnica osjeti se već osam sati nakon ispijanja pola litra.

Protiv upale zubnog mesa

Redovno konzumiranje brusnice može spriječiti upalu zubnog mesa. Aktivni sastojci brusnice mogu smanjiti broj bakterija u usnoj šupljini, čime se sprečava stvaranje zubnog kamenca, glavnog uzročnika upale.

Zdrav želudac

Istraživanja su pokazala da brusnica djeluje i na Helicobacter pylori, bakteriju koja uzrokuje čir na želucu. U čak 80 posto slučajeva čir je posljedica djelovanja ove bakterije na sluznicu želuca koja se oštećuje i postaje podložna djelovanju kiselina i bakterija. Proantocijanidini iz brusnice sprečavaju vezanje Helicobacter pylori za zid želuca.

Oprez pri kupovini

Izbjegavajte kupovati sokove od brusnice u trgovinama jer su previše zaslađeni i nemaju pozitivan utjecaj na metabolizam i imunološki sistem. Umjesto njih, nastojte kupovati što prirodnije proizvode. Sušenu brusnicu potražite u trgovinama zdravom hranom, a proizvode na bazi ovog voća, poput tableta ili kapsula, u biljnim apotekama. Jedite i plodove brusnice, svježe ili zamrznute, prenosi “Avaz“.

Author: Urednik