Čaj protiv nesanice…

Sa spavanjem mnogi ljudi imaju problema. Nisam baš neki izuzetak. Moj problem sa spavanjem započeo je prije oko dvije godine. Ne znam, je li tako i kod drugih, ali kad imam problem, nisam ga svjesna. Najlakše bi bilo sve popravljati u početku, no, kad sam shvatila da imam problem, već je uzeo maha. Spavala sam premalo, budila se svaku noć, a trebala sam rano ustati. Kroz dan sam toliko bila iscrpljena da se često nisam sjećala kako sam uopće došla kući od autobusnog kolodvora. Nakon tog posla sam prihvatila slijedeći, u Austriji. Novi stresovi i opet loše spavanje, sad još lošije. Još uvijek nisam radila na boljem spavanju, no, nakon što mi je pozlilo, morala sam nešto promijeniti. S lošim spavanjem ide i loš apetit, tj., nestao je. Zatim debljanje, bez mogućnosti da se to zaustavi.

Promjene koje sam napravila tada bile su velike. Najprije f-lux program na laptopu. Zatim mogućnost crvenog svjetla u prostoriji u kojoj boravim navečer. Odlazak u krevet do 22 sata, e, to je bilo najteže, jer nisam mogla zaspati. LCHF prehranu promijenila sam u ketogenu. Bilo je tu još nekih sitnih promjena, no, mjesecima sam se budila svaku noć, loše spavala i sl. Čaj protiv nesanice kreirala sam prije par mjeseci, tragajući za biljkama koje smiruju i uspavljuju. Tragala sam za svime što pomaže da bolje spavam.

Lavanda ima tu moć, opustiti i uspavati. Njezin miris opušta, no, ona i jača organizam, također pomaže kod problema s dišnim putevima, a poznat je i njezin blagotvorni učinak na kožu, naročito problematiču i masnu.

Kamilica opušta živce, smanjuje učinak stresa, lagano uspavljuje, jer ima sedativna svojstva. Također je poznat njezin blagotvorni učinak na crijeva, zatim pomaže kod glavobolje i općenito kod bolova.

Neven djeluje blago uspavljujuće, opušta krvne žile i lagano spušta tlak. Možda sam primijetila lagani pad krvnog tlaka, no, je li to učinak ovog čaja, ne mogu tvrditi. Nevenov učinak na kožu ne može se opisati s par riječi. Pomaže kod opekotina, promrzlina i rana. Obnavlja suhu kožu. Može se koristiti i kao oblog kod ekcema, lišajeva i sličnih problema. Meni su pomogli oblozi kod ekcema na kapcima, uspjela sam ga se riješiti za par tjedana. Upravo je sezona tih triju biljaka, meni neven raste u vrtu, posadila sam stotinjak sadnica. Kamilicu sam dobila od mame, ona ju ima u vrtu. Jedino sam lavandu kupila kod naših lokalnih travara.

Sastojci:

20 g suhih cvjetića kamilice
20 g suhih cvjetića lavande
20 g suhih latica nevena

Pomiješajte biljke i spremite ih u staklenku.

Uputa za pripremu napitka:

Jednu žlicu mješavine prelijte s 3 dl vruće vode, ostavite poklopljeno barem 1 sat. Procijedite i dodajte limun i med, to je po želji. Ja dodajem samo limun. Pije se pola sata prije spavanja, ali se može piti i u popodnevnim satima. Napitak djeluje smirujuće, opuštajuće i uspavljujuće.

Piše: Sanja Bregović

Author: Urednik