LJEKOVITA BILJKA ZA LIJEČENJE SRČANIH PROBLEMA: Upotrebljivi dijelovi biljke su plod i cvjetovi…

Glog je najbolja ljekovita biljka za liječenje srčanih problema…

Upotrebljivi dijelovi gloga su – plodovi (bobice) i cvjetovi. Cvjetovi gloga se beru u aprilu-junu, kada su sasvim otvoreni, po suhom vremenu i suše se samo u sjenu, rašireni u tankom sloju. Plodovi (bobice) se sakupljaju prije sazrijevanja, kada dobiju crvenu boju. Suše se na 60-70°C. Da bi bili djelotvorni, plodovi treba da imaju tamno-crvenu boju. Smeđi i crni plodovi nisu za upotrebu. Za pripremanje ljekovitih preparata od gloga, najbolje je koristi svježe bobice i cvjetove, ali su i suhi djelotvorni.

Glavni i suštinski sastojak ove biljne formule jeste glog koji omogućava srcu da preživi sa manje krvi i kiseonika, tako da i ako imate srčano obolenje ili ako su vam arterije začepljene krvnim ugruškom na ovaj način sprječavate i smanjujete rizik od srčanog napada. Glog sadrži flavonoide i druga hemijska jedinjenja koja direktno ulaze u srčani mišić, vezuju se za ćelije srca, tako da je srcu potrebno manje krvi i kiseonika.

S druge strane, ako ste imali srčani napad, ćelije srca se dva puta brže obnavljaju i trpe manje štete ako je glog prisutan u krvi.

Za srce je veoma djelotvoran i čaj od bobica gloga. Bobice je potrebno krčkati u vodi 10-15 minuta da bi se izvukli ljekoviti sastojci (na 1-1,5 litara vode 5-7 kašičica bobica gloga). Čaj se može pripremati i od cvjetova gloga, ali se on ne krčka, već se samo vrela voda prelije preko cvjetova (jedna šolja ključale vode prelije se preko jedne kašičice cvjetova). Čaj se može piti u neograničenim količinama.

Izvor: net

Author: Urednik