ROTKVA I MED: Čuveni pripravak kod kamena u bubregu i žuči

Malo poznat a veoma učinkovit lijek protiv kamena u bubregu je crna rotkva. Naime, uočeno je da u krajevima gdje ljudi jedu crnu rotkvu skoro da i nema pojave bubrežnog kamenca.

Sok iz crne rotkve može istjerati kamence te spriječiti njihovo nastajanje. Ona je pravi lijek za bezbolno topljenje kamena u bubregu i žuči.

Kada i kako ga koristiti:

Sok se pije u dozi od 2,5 decilitra u toku dana najbolje ujutro i navečer poslije jela. Koristi se samo svježa crna rotkva koja ima dosta soka, potpuno crna, ne smije da ima bijelih površina po sebi.

Rotkva se dobro opere, očisti vrhom noža od crvotočina ako ima i riba na sitni ribež toliko da se nacijedi 1,25 dcl soka ujutro i navečer poslije jela.

Sok se procijedi kroz gazu i pije naiskap pošto je dosta jak, pripremi se jedna žličica meda ili pekmeza poslije pijenja tako da se odmah pojede i zalije vodom da bi se ublažio okus soka u grlu.

Rotkva se koristi 15-20 dana i kamen će nestati. Ako ne sijete rotkvu kod kuće da bude svježa, onda kupite na placu 10-15 kila i pohranite u neku veću posudu u pijesak i zalijevajte vodom tako da bude stalno svježa.

Rotkva će u posudi ponovo listati i imati će dovoljno svježine i soka. Glavni sastojak u rotkvi za topljenje kamena je upravo u kori rotkve tako da se ne smije nipošto guliti, nego cijela ribati pa cijediti, a ostatak može da se pojede kao salata.

ROTKVA I MED KAO LIJEK ZA KAŠALJ

Med i crna rotkva za kašalj i bronhitis

Recept za izradu ovog lijeka nije teško pratiti. S obzirom kako je liječenje efikasno, predlažemo da svakako isprobate. Crna rotkva sama po sebi je zdrava.

Recept od crne rotkve i meda

Uzmite crnu rotkvu srednje veličine, operite je dobro i onda odrežite njezin vrh.

Sok od crne rotkve

Kasnije će vam taj vrh trebati, pa ga nemojte bacati. Potrebno je koristiti tanki oštri nož da izdubite rupu unutar korijena rotkve.

U ovako izdubljenu crnu rotkvu stavite dvije žličice meda, poklopite prethodno odrezanim vrhom i pustite da malo odstoji.

Nemojte med staviti skroz do vrha udubljenja, jer će trebati nešto slobodnog prostora u kojem će se napraviti ljekoviti sok.

Kada ste uradili sve po receptu, ostavite rotkvu poklopljenu da stoji 12 sati, kako bi se izdvojio ljekoviti sok od crne rotkve koji pomiješan sa medom daje sirup.

Primjena sirupa od crne rotkve i meda

Sirup od crne rotkve za kašalj uzimajte do 3 puta na dan, po jednu žlicu sirupa za odrasle, par minuta prije obroka. Djeca neka uzimaju po 1 žličicu 3 puta na dan.

Author: Urednik