RUSA – MOĆ LASTINE TRAVE: Neobična lekovita biljka za čišćenje jetre, protiv astme i želudačnih tegoba

Ova neobično lekovita biljka nije samo čuveni narodni lek protiv bradavica. Rusa koristi se i za čišćenje jetre, protiv astme, želudačnih i tegoba sa žučnom kesom.

Rusa ili rosopas (Chelidonium majus) je neobično lekovita biljka koja obiluje žutim sokom koji curi kad je otkinete. Veruje se da laste svojim mladuncima mažu oči ovim sokom da bi progledale (otuda i njeno latinsko ime: cheliodon na grčkom znači lasta). Vekovima ova biljka koristi se u narodnoj medicine za lečenje katarakte i konjuktivitisa, piše Snaga.bilja.

Rusa ima mnogostruko dejstvo: stimuliše jetru, ublažava želudačne tegobe i bolove žučne kese, otklanja bradavice, a u kombinaciji sa koprivom i dobričicom umiruje simptome alergija. Ruski naučnici potvrdili su viševekovno narodno poverenje u rusu kada je u pitanju lečenje nekih malignih bolesti.

Rusa ulazi i u sastav čajnih mešavina za lečenje astme, bronihitisa i upornog kašlja zahvaljjući alkaloidu helidoninu koji sprečava spazam. Biljka sadrži i proteolitičke enzime, gorke materije i malo etarskog ulja. Tronedeljna kura čajnom mešavinom ruse, nane i maslačka je odličan način da očistite jetru i krvne sudove. Ova kura posebno se preporučuje osobama koje pate od psorijaze i ekcema.

Sveži sok ruse za lečenje bradavica

Za lečenje bradavica upotrebljava se svež sok ruse koji se nanosi direktno na bradavicu ili tinkutra ruse koja se priprema na sledeći način: Čistu teglu od 250ml napununiti svežom iseckanom rusom pa preliti jabukovim sirćetom. Zatvoriti i ostaviti da stoji mesec dana na tamnom mestu uz češće mućkanje. Procediti i naositi na bradavice tri puta na dan.

Takođe ovom tintkurom možete nakvasiti komabić gaze i pričvrstiti je zavojem ukoliko imate više bradavica na malom području. Gazu je potrebno menjati 2 puta na dan. Preporučljivo je i piti ovu tinkturu (1 kafena kašičica na dan razblaženo vodom). Rusu treba upotrebljavati obazrivo i strogo se pridržavati propisanih doza i vremenskog trajanja kure.

Čajna mešavina za čišćenje jetre:

  • Rusa (Chelidonium majus) 50g
  • Koren malsačka (Taraxacum officinale) 50g
  • Nana (Mentha piperita ) 50g

Sve biljke pomešati pa 2 supene kašike smeše preliti sa 500ml ključale vode, promešati, poklopiti i ostaviti da stoni 20 minuta. Procediti i popiti nezaslađeno u toku dana. Kura traje tri nedelje.

Čajna mešavina protiv astme i alergija:

  • Rusa (Chelidonium majus) 50g
  • Dobričica (Glechoma hederacea) 50g
  • Bokvica (Plantago major) 50g
  • Podbel (Tussilago farfara) 50g

Sve biljke pomešati pa 2 supene kašike smeše preliti sa 500ml ključale vode, promešati, poklopiti i ostaviti da stoni 15 minuta. Procediti i popiti po želji zaslađeno medom, u toku dana. Piti dve nedelje pa napraviti pauzu sedam dana pa sve još jednom ponoviti.

Momčilo Antonijević, snagabilja.rs/kurir.rs

Author: Urednik