Biljke koje koristimo protiv bolnih, neredovnih ili preobilnih menstruacija

Ako i vi spadate u one žene koje muku muče sa predmenstrualnim bolovima, neraspoloženjem, nervozom i razdražljivošću „onih dana u mesecu“, Ovo je tekst za vas. Virak, hajdučka trava, neven, kantarion, ruzmarin, list maline, valerijana ublažavaju simptome predmenstrualnog sindroma. Rusomača i kopriva pomažu kod preobilnih ciklusa i odliva, a žalfija i pelin kod izostanka i nedovoljnih menstruacija.

Virak (Alchemila vulgaris) je odličan biljni lek za neredovne, izostale, a posebno preobilne i bolne menstruacije. Obavezni je sastojak biljnih formula protiv cista i mioma. U tu svrhu koristi se pomešan sa hajdučkom travom. Za lečenje odliva i jačanje zida materice toj kombinaciji treba dodati i rusomaču. Čuveni srednjovekovni alhemičar i lekar Nikolas Kalpeper hvali virak kao dobro biljno sredstvo za lečenje ženskog steriliteta. Virak je stari narodni lek za jačanje mišića posle pobačaja, porođaja ili prekida trudnoće. Virak se preporučuje i ženama u menopauzi. Za tu svrhu najbolje ga je pomešati sa jednakim količinama žalfije, crvene dateline i matičnjaka. Čaj deluje smirujuće i ublažava valunge.

Zahvaljujući sterolima koje sadrži, hajdučka trava se toplo preporučuje ženama koje pate od bolnih i neredovnih menstruacija.

Profesr Jovan Tucakov, naš najveći autoritet u fitoterapiji, ruzmarin preporučuje protiv belog pranja i za uređivanje neredovnog menstrualnog ciklusa (u kombinaciji sa kamilicom, odoljenom, matičnjakom i omanom). Zbog visokog sadržaja etarskog ulja ruzmarin se ne preporučuje trudnicama.

Žalfiju i pelin ne bi trebalo da upotrebljavaju žene koje imaju čir na želucu ili dvanaestopalačnom crevu.

Rastavić je dobar biljni lek za pojačane i bolne menstruacije praćene odlivom i pojačanim vaginalnim sekretom. 

Pravilnom ishranom nekoliko dana pre i tokom menstuacije možete značajno smanjiti neželjene simptomeNekoliko dana pre menstruacije najbolje je da jedete hranu bogatu ugljenim hidratima. Ono što je veoma važno je da ih unosite u šest manjih obroka u toku dana (otprilike na svaka tri sata i sat vremena pre odlaska na spavanje). Češće uzimanje manjih obroka je od presdnog značaja.

Pored ovakvog menija od velike koristi je uzimati kapsule sa uljem noćuraka (2 do 4 kapsule na dan). Pijte 2 do 3 šolje sledećeg čaja:

Čajna mešavina protiv bolnih menstruacija:

  • hajdučka trava  (Achillea millefolium)           100g
  • kantarion (Hypericum perforatum)             100g
  • list maline (Rubus idaeus)                          100g

Sve biljke pomešajte pa 4 supene kašike smeše prelijte sa 750ml ključale vode, promešajte, poklopite i ostavite da stoji pola sata. Procedite i popijte u toku dana.

Čajna mešavina protiv izostanka menstruacija: 

  • Pelin (Artemisia absinthium) 100g
  • Žalfija (Salvia officinalis) 100g
  • Peršun (Petroselinum sativum) 100g

Sve biljke pomešati, pa četiri supene kašike smeše preliti sa pola litra ključale vode, promešajte, poklopite i ostavite pola sata. Procedite i pijte sedam dana pre nego što biste trebali da regularno dobijete menstruaciju. Kada dobijete ciklus prestanite da pijete čaj.

Parna kupka za noge protiv menstrualnih bolova: 

  • Pelin (Artemisia absinthium) 50g
  • Lavanda (Lavandula officinalis) 50g

Biljke pomešajte pa prelijte da pet litara vrele vode. Poklopite i ostavite da stoji dvadeset minuta. Procedite i dodajte u vruću vodu. Držite noge u ovoj kupki desetak minuta. Uz ovo popijte čaj od kantariona (dve supene kašike na šolju vrele vode, stoji pola sata).

Čajna mešavina za neredovne, bolne i obilne menstruacije:

Virak (Alchenilla vulgaris)   50g

Hajdučka trava (Achillea millefolium) 50g

Neven (Calendula officinalis)   50g

Rusomača (Capsella bursa pastoris)  50g

Sve biljke pomešati, pa pa se tri supene kašike smeše preliti sa 750ml ključale vode Poklopiti i ostaviti da stoji pola sata, procediti i piti nezaslađeno pre jela, podeljeno u tri doze.

Čajna mešavina protiv napetosti i nervoze tokom ciklusa:

Matičnjak (Melissa officinalis) 50g

Lavanda (Lavandula officinalis) 50g

Kantarion (Hypericum perforatum) 50g

Hajdučica (Achillea millefolium) 30g

Sve biljke pomešati, pa pa se tri supene kašike smeše preliti sa 750ml ključale vode Poklopiti i ostaviti da stoji pola sata, procediti i piti nezaslađeno pre jela, podeljeno u tri doze.

 

Čajna mešavina protiv pojačane i bolne menstruacije praćene odlivom i pojačanim vaginalnim sekretom:

 

Rastavić   (Equisetum arvense)      50g

Hajdučica (Achillea millefolium)      50g

Virak   (Alchenima vulgaris)          100g

Ruzmarin (Rosmarinus officinalis) 50g

Sve biljke pomešati, pa tri supene kašike smeše preliti sa 750ml ključale vode. Skinuti sa šporeta i ostaviti da stoji poklopljeno pola sata. Procediti i popiti nezaslađeno u toku dana u manjim gutljajima.

 

Momčilo Antonijević

Author: Urednik