Najbolje vrijeme za uzimanje vitamina moglo bi vas iznenaditi: EVO ŠTA KADA UZETI

Iako svi težimo pravilnoj i uravnoteženoj prehrani, ponekad jednostavno ne uspijevamo dobiti sve vitamine, minerale i hranjive tvari samo iz hrane. Kada prehrana ne djeluje, određeni dodaci mogu nam osigurati vitalne hranjive tvari koje nam nedostaju.

“Vitamini mogu pomoći u popunjavanju prehrambenih nedostataka u prehrani. Ako je osoba na dijeti koja ograničava ili zabranjuje određene namirnice, dodaci prehrani mogu pomoći”, kaže dijetetičarka Keri Gans.

Bez obzira na to koje vitamine uzimate, možda se pitate koje je najbolje vrijeme dana za dozu dodataka.

“Najbolje vrijeme za uzimanje vitamina ovisi o vitaminu koji uzimate. Na primjer, vitamini B mogu pomoći u proizvodnji energije pa ih ima smisla uzimati ujutro”, tvrdi dijetetičar Jim White.

Opće pravilo je da je najbolje vrijeme za uzimanje vitamina ono kada se sjetite da ih uzmete. Za neke je to ujutro s doručkom, a za druge navečer prije spavanja.

Vitamin B,C i biotin (vitamini topivi u vodi)

“Vitamini topivi u vodi mogu se uzimati u bilo koje doba dana, s ili bez hrane”, tvrdi White.

Vitamini A, D, E i K (vitamini topivi u mastima)

“Vitamini topivi u mastima razlikuju se od vitamina topivih u vodi jer ih treba konzumirati s obrokom koji sadrži masnoće kako bi se lakše razgradili”, objašnjava White.

Dakle, iako se mogu uzimati u bilo koje doba dana, ključno je uzimati ih uz obrok koji sadrži masnoće.

Multivitamini

Multivitamini općenito sadrže vitamine topive u mastima i vitamine topive u vodi. Najbolje je pridržavati se pravila za vitamine topive u mastima te ih uzimati u bilo koje doba dana kada ćete moći pojesti obrok koji sadrži mast.

Što se tiče uzimanja vitamina na prazan želudac, ne postoji posebno pravilo. Neki ljudi nemaju nuspojave ako ih uzimaju na prazan želudac, dok drugi imaju. Treba imati na umu da se vitamini topivi u vodi bolje podnose na prazan želudac, ali one topive u mastima i multivitamine bolje je uzimati s hranom kako bi se spriječile želučane tegobe i povećala apsorpcija vitamina.

Dodatke željeza preporučljivo je uzimati na prazan želudac za optimalnu apsorpciju, prema Klinici Mayo. Ako uzimate kalcij, neka to bude odvojeno od dodatka željeza kako biste bili sigurni da vaše tijelo u potpunosti apsorbira obje tvari, piše Prevention.

Author: Urednik