8 BLAGODETI CIMETA: LEČI GLJIVICE, UBLAŽAVA ŽELUDAČNE TEGOBE, UBRZAVA METABOLIZAM

Predstavljamo osam načina na koje možete koristiti cimet, a da se ne radi o kulinarskim veštinama. I zapamtite – cejlonski cimet je puno delotvorniji od klasičnog koji obično stavljamo u kolače.

1. Leči grip i želudačne tegobe 

Cimet uništava bakterije u crevima pa čak i teške primere poput E. coli. Imate gripu ili probleme sa želucem? Prokuvajte kašičicu cejlonskog cimeta u šoljici i po vode – neka kipi polako 15 do 25 minuta. Potom neka odstoji još 15-tak minuta, menjaće boju od bledo žute do zlatno crvene. Tu tečnost popijte.

2. Neutrališe neprijatne mirise

Cimet ima topao, ugodan miris, a kako ubija bakterije, uništiće i one koje uzrokuju smrad u vašem domu. Jednostavno stavite cimetovu koru u vrelu vodu i pustite da se para širi prostorom. Nakon pola sata smrad će nestati.

3. Ubrzava metabolizam 

Ako želite da izgubite koji kilogram viška, češće jedite cimet. On ubrzava rad metabolizma, a brzi metabolizam znači i lakši gubitak težine. Dobro je dodati kašičicu cimeta u jutranju kafu ili njime posuti tost, ovsene pahuljice itd., odnosno, dobro ga je uzimati ujutro.

4. Leči bolesne desni i uklanja zadah 

Kao što smo rekli, cimet ima dobra antibakterijska svojstva pa tako leči i bolesno zubno meso, a uklanja i neugodan zadah iz usta. Promučkajte u ustima smesu od dve kapi eteričnog ulja cimeta i kašiku kokosovog ulja.

5. Koristan je kod dijabetisa tipa 2 

Cimet pomaže u smanjenju nivoa šećera u krvi i povećava delovanje insulina. Za ljude s dijabetesom tipa 2 stručnjaci preporučaju da dnevno pojedu 1 do 4 grama cimeta.

6. Odbija insekte

Miris cimeta nije prijatan insektima pa beže od njega. Recimo, mravi će skrenuti sa svog puta pospete li ih s malo cimeta. Ili napravite liniju od cimeta na podu, tamo gde imate problema s ulaskom mrava u kuću, i oni je neće prelaziti. Štapić cimeta možete staviti i u vrećicu da bi odeću zaštitili od moljaca.

7. Pomaže kod depresije 

Uz to, naučno je dokazano kako je odličan u borbi protiv crevnih bakterija koje su povezane s depresijom. Prokuvajte ga u vodi i popijte kao čaj.

8. Leči gljivice na noktima 

Onaj ko ih je imao zna koliko te gljivice mogu biti frustrirajuće i koliko ih se teško rešiti. Cimet je odličan u uništavanju gljivica, odnosno ulje od njegovog lišća koje se stavlja direktno na na nokat ujutro i uveče. Uz to, dobro je potopiti stopala u razređeno cimetovo ulje pomešano s gorkom soli, piše Remedy Daily.

Author: Urednik