LJEKOVITE BILJKE: ŠTA SVE LIJEČI ŽALFIJA

Svi svoga konja hvale, a travari će među najbolje uvijek uvrstiti i žalfiju. I po najstrožim kriterijumima, ona može slobodno da ponese titulu najljekovitije biljke na svijetu. Provjerite zašto…

Žalfija, kadulja ili latinski Salvia officinalis (od riječi salvare, što znači spasiti ili liječiti) od pamtivjeka se koristi za liječenje gotovo svake bolesti, piše alternativa.

Moderna nauka dokazala je da žalfija ima antibakterijsko i antigljivično djelovanje. Smiruje, osvježava i okrepljuje, pomaže protiv bolova i visoke temperature, može da snizi nivo glukoze u krvi, što je čini korisnom kod dijabetesa. Nedavno se pokazalo da žalfija poboljšava pamćenje i djeluje protiv Alchajmerove bolesti.

Praksa je dokazala da odlično pročišćava krv i jednako dobro pomaže kod izbacivanja sluzi iz organizma. Povoljno djeluje na cirkulaciju, protiv krvarenja i upala.

Zbog svog jakog antiseptičkog delovanja, koristi se u liječenju afti, neugodnog zadaha, problema s grlom i krajnicima, karijesa i zagnojenja desni. Ako imate takvih problema – grguljajte čaj od žalfije.

Žalfija deluje protiv učestalih povraćanja i proliva, a bolje nego bilo koja druga biljka pomaže radu crijeva i želudca.

Povoljno djeluje na ženske tegobe. Poboljšava tonus materice, djeluje antigljivično, pomaže kod regulisanja menstruacije, uspostavlja hormonalnu ravnotežu i sprečava tegobe menopauze.

Žalfija pomaže radu bubrega i sprečava nastanak edema.

Ljekovito djelovanje

Kadulja pročišćava krv, pospješuje izlučivanje sluzi iz organa za disanje, djeluje i na izlučivanje sluzi iz želuca, pa bolesnik ponovo dobije izgubljeni apetit.

Kod šećerne bolesti preporučuje se mješavina jednakih dijelova kadulje i stolisnika. Kadulja, ne samo da djeluje protiv upala, nego i liječi sve upale crijeva, želuca, jetre, žuči i mokraćnih putova.

Čaj od kadulje izvanredno je sredstvo za grgljanje kod katara grla i ždrijela kod upale krajnika i sluznice u usnoj šupljini.

Kadulja se koristi kod raznih znakova oboljenja izmjene tvari, utiče na liječenje reumatizma i gihta, a ne manje i čitavog niza nervoznih smetnji koje prate ova oboljenja.

Čaj od kadulje je veoma važan za majke koje doje, jer povećana upotreba čaja kod odbijanja djece od majčinog mlijeka, umanjuje izlučivanje mlijeka. Upotreba čaja od kadulje može otkloniti sklonost pobačaju.

Kaduljin čaj, ako se češće pije, jača cijelo tijelo, sprečava moždani udar i djeluje jako povoljno kod oduzetosti.

Jedina je ljekovita biljka, uz lavandu, koja pomaže kod noćnog znojenja.

Liječi bolest koja prouzrokuje noćno znojenje, svojom iznenađujućom snagom otklanja slabost, povezanu s tom bolešću. Mnogi doktori su upoznali dobra svojstva kadulje: s najboljim rezultatima koriste je kod grčeva, bolesti leđne moždine, oboljenja žlijezda, kao i drhtanja udova.

U slučajevima navedenih bolesti popijemo u gutljajima dvije šoljice čaja dnevno.

Čaj izvrsno djeluje na bolesnu jetru, otklanja nadimanje i sve druge tegobe povezane s oštećenom jetrom. Pročišćuje krv, čisti sluz iz dišnih organa i želuca, jača tek i otklanja crijevne smetnje i proljeve. Kod uboda insekata na mjesto uboda stavljamo smrvljeno kaduljino lišće.

Za vanjsku primjenu posebno preporučujemo kaduljin čaj kod upale krajnika, bolova u vratu, gnojne upale zuba, upale ždrijela i usne šupljine. Kaduljin oparak pomaže kod krvarećih i klimavih zubi, paradentoze i čireva na zubnom mjesu. Grgljamo ili stavljamo komprese od vate.

Čaj od kadulje

Priprema se tako da se 1-2 kaškice kadulje prelije s 2 dl vruće vode i pusti da odstoji 10 minuta. Čaj je poprilično jakog okusa i može biti neugodan za piti.

Izvor: nezavisne.com

Author: Urednik