Nutricionisti: Zeleni čaj je najbolji i najzdraviji

Mnogi ljudi vole popiti šalicu čaja u popodnevnim satima kako bi se opustili, a nutricionisti su otkrili da je zeleni čaj najzdravija opcija jer može poboljšati vaše cjelokupno zdravlje.

Prema brojnim stručnjacima i studijama, zeleni čaj pruža vašem tijelu brojne zdravstvene blagodati. Zeleni čaj bogat je antioksidansima koji mogu pomoći u sprječavanju kroničnih bolesti, a mogu pomoći i u mršavljenju.

Zašto biste trebali piti zeleni čaj?

“Zeleni čaj sadrži puno polifenola, koji su antioksidansi koji se bore protiv slobodnih radikala i koji pomažu u sprječavanju kroničnih bolesti”, objasnila je dr. Lisa Young, autorica knjige Napokon sita, napokon vitka.

Dr. Jinan Banna također navodi da je zeleni čaj izvrsna opcija jer je bogat antioksidansima, a navodi da antioksidansi koji se nalaze u zelenom čaju mogu imati antikancerogena svojstva.

Biljni čajevi, poput kamilice ili onog od konoplje, ali i čaja od đumbira i mente, mogu ublažiti probavne smetnje i bolove u želucu pa su stoga također dobra opcija, no nutricionistica Amy Goodson ističe da je zeleni čaj “pravi čaj” jer ublažava upale u cijelom tijelu zahvaljujući polifenolima.

Uz snažna antioksidativna svojstva, zeleni čaj također može pomoći u mršavljenju. Kanadski farmaceutski časopis objavio je studiju u kojoj su istraživači kroz 12 tjedana pratili ispitanike koji su pili zeleni čaj i one koji nisu.

U studiji objavljenoj u časopisu Nutrition Journal navodi se da zeleni čaj također poboljšava razinu kolesterola, što dovodi do smanjenog rizika od razvoja kardiovaskularnih bolesti. Druga studija Sveučilišta u Baselu u Švicarskoj sugerira da je zeleni čaj dobar za mozak i kognitivnu funkciju.

Što izbjegavati kad pijete čaj?

Neke osobe vole dodati vrhnje ili šećer u šalicu čaja kako bi umanjili želju za slatkim, no to lako može pretvoriti zdravi čaj u nezdravi. Treba pripaziti da ne dodajete previše šećera u čaj.

Ako vam je čaj previše gorak, Goodson savjetuje da ga zasladite dodavanjem agave ili meda. Ne samo da će čaj biti slađi, nego će biti i jednako zdrav. Eat this navodi da možete pojesti i nekoliko kockica tamne čokolade kako biste unijeli više antioksidansa u tijelo. Tamna čokolada će također ublažiti i želju za slatkišima.

Author: Urednik