KISELI KUPUS: “Superhrana” koja podiže imunitet i štiti od raka

Za mnoge je kiseli kupus samo namirnica namijenjena prehrani u hladnim zimskim mjesecima, ali ona je i puno više od toga! Znanstvenici su došli do zaključka da kiseli kupus nije obična namirnica, nego prava “superhrana”, s najviše korisnih sastojka potrebnih ljudskom organizmu.

Ova biljka obiluje antioksidansima koji štite od karcinoma, prehrambenim vlaknima, vitaminima, kalcijem i ostalim mineralima, a povoljno utječce i na libido. Kupus je jedna od rijetkih, ako ne i jedina prirodna namirnica gdje je čovjek uspio poboljšati prirodu, tj. povećati nutritivna svojstva kroz proces kiseljenja.

Naime, kupus kroz procese kiseljenja fermentacijom stvara izuzetno aktivan kobalamin (vitamin B12), koji se inače nalazi isključivo u namirnicama životinjskog podrijela. Iz tog razloga kiselo zelje je za mnoge neizostavna prehrambena namirnica.

Sva višegodišnja istraživanja uvijek iznovice potvrđuju da se kupus po sadržaju vitamina C može mjeriti s limunom i narančom.

Protiv bronhitisa preporučuje se topla juha od kupusa zaslađena medom, jer on smiruje nadražaj na kašalj i olakšava iskašljavanje. Protiv kašlja se preporučuje sirup od crvenog kupusa, pomiješan najbolje s medom, jer blagotvorno djeluje na pluća, a osim uobičajenog rasola, protiv mamurluka se može koristiti sirup od kiselog kupusa.

Kupus je izrazito pogodan za redukcijske dijete, jer sadrži samo 40 kcal na 400 g. Jednako je dobar i svježi i kiseli, dok je kuhani, kao i u slučaju drugih namirnica, siromašniji nutrijentima koji se uništavaju na visokim temperaturama. Odličan je u gotovo svim slučajevima nedostatka vitamina i minerala, i kod osjetljivosti sluznice probavnog trakta.

Nije tajna da kiseli kupus ima blagotvorno djelovanje na imunitet. Redovna konzumacija kiselog kupusa pomaže u borbi protiv prehlade, čisti problematičnu kožu, snižava tjelesnu težinu i smanjuje toksičnost krvi.

Znanstvene studije su pokazale da konzumiranje fermentisanog kupusa sprječava rast raka posebice u dojkama, debelom crijevu, plućima i jetri. Kao i jogurt, kiseli kupus je prepun korisnih bakterija koje mogu pomoći u održavanju ravnoteže unutar probavnog trakta.

Kiseli kupus sadrži posebne bakterije koje snažno utječu na imunološki sistem. Ove korisne bakterije iz kupusa pomažu i u borbi protiv slobodnih radikala i poboljšavaju probavu posebice žitarica i mahunarki.

Važne napomene

Prilikom konzumiranja kiselog kupusa izbjegavajte dodatne slane namirnice.

Kupus nemojte namakati prije pripreme, jer na taj način gubi veliku količinu bioloških materija, nemojte ga kuhati više od 20-tak minuta jer će u suprotnom kiselo zelje postati mekano i bez ikakvih hranjivih sastojaka.

Author: Urednik