IMATE LI OVE SITNE BUBULJICE PO RUCI? TO JE SIMPTOM: Evo šta vam se događa u organizmu

Većina ljudi je nekada imala problem sa ovakvim izgledom kože. Osip na rukama se pojavi pa nestane, a kod nekoga je stalno prisutan. Češće se javlja ljeti nego zimi.

Bilo da je ova pojava stalno prisutna ili se javlja povremeno, evo nekih informacija koje vam mogu pomoći da shvatite neke od uzroka ovih pojava na koži, kako biste mogli da reagujete na pravi način.

Istraživanja su potvrdila da osip na rukama, koji izlgeda poput gomile sitnih bubuljica, često potiče od problema sa tolerancijom na gluten. Da, akne takođe mogu biti alergijska reakcija.

Inače, od celijaklije, tj. glutenske enteropatije, češće pate žene nego muškarci. Radi se o autoimunoj bolesti, koja se drži pod kontrolom strogim režimom ishrane, što podrazumijeva disciplinu.

Dalje, ovaj problem sa kožom može biti keratosis pilaris, ili u narodu poznat kao ,,guščija koža.” Problem se javlja usled viška keratina u koži, koji se akumulira u folikulu dlake formirajući čepove, zbog kojih koža podsjeća na šmirglu odnosno guščiju kožu.

Možete se obratiti dermatologu, ili probati različite prirodne recepte na bazi kokosovog i maslinovog ulja, ovsa i pavlake. prenosi “Novi“.

Ukoliko sumnjate na celijakliju, i imate simptome kao što su:
– nelagodnost i bol u stomaku
– hronična migrena
– anemija
– umor
– krv u stolici
– povraćanje,

Jako je važno da se javite ljekaru radi daljih analiza. Nemojte da vas izgled kože na rukama uplaši na ,,prvu loptu.”

Međutim, ukoliko imate još neke od navedenih simptoma, izgled kože može biti samo još jedan indikator alergije.

U ovom slučaju, problem ćete rešiti uz konsultaciju sa ljekarima. Kada alergiju na gluten budete držali pod kontrolom, koža će ponovo postati zdrava i glatka.

To znači da ćete, ukoliko bolujete od celijaklije, morati da se odreknete mnogih namirnica, uglavnom onih koje volite i jedete ih cijeli život. Međutim, kada se radi o zdravlju, nema pregovora. Ako se ne liječi, celijaklija dalje može izazvati različite zdravstvene probleme.

Author: Urednik