Znamo, nisu jeftini, ali su nevjerovatno zdravi: Upoznajte 8 supermoći pistaća!

Ovaj orašasti plod, koji je nepravedno zanemaren, zapravo je prava riznica zdravlja. Iako u 100g ove namirnice leži čak 540 kalorija, pistaći su odličan izbor za zdravu i dobru liniju, ali i za mnogo više od toga. Upoznajte 8 supermoći ovog zelenog ploda uvijek sakrivenog u poluotvorenoj ljusci!

Za zdravo srce

Dokazano je da ovi orašasti plodovi smanjuju nivo lošeg holesterola, a povisuju nivo dobrog, i to samo nakon kratkog perioda umjerene konzumacije. Pun je antioksidanata, kao što su vitamini A i E, koji se bore protiv upala, štite krvne žile i smanjuju rizik od srčanih bolesti. Čak i samo malo njih povećaće nivo luteina, moćnog antioksidanta, koji štiti od lošeg holesterola i tako štiti zdravlje najbitnijeg organa u tijelu – srca!

Reguliše šećer u krvi

Jedući pistaće smanjujete šanse za nastanak dijabetesa tipa 2. U jednoj šolji pistaća leži čak 60% preporučene dnevne doze fosfora. Osim što ovaj mineral razbija proteine u amino kiseline, fosfor pospješuje i toleranciju na glukozu.

Za zdravu krv

Pistaći su odličan izvor vitamina B. Ovaj vitamin esencijalan je za proizvodnju hemoglobina, proteina koji je odgovoran za prevoz oksigena kroz krvotok do ćelija, ali koji također povećava nivo oksigena kojeg prenosi.

Dobar za nervni sistem

Vitamin B6 koji se nalazi u ovim orasima ima jako pozitivan učinak na naš nervni sistem. Poznate kao vitamin nerava, Vitamin B6 omogućava stvaranje nekoliko neurotransmitera, prenosnika poruka u nervnom sistemu. Također je potreban za usvajanje vitamina B12, kao i za stvaranje crvenih krvnih ćelija.

Za zdrave oči

Pistaći sadrže dva karotenoida koje teško možemo naći u ostalim orasima. Radi se o luteinu i zeaksantinu, antioksidantima zaštitnicima očiju i vida, koji smanjuju rizik od degeneracije oka i sprečava razvoj očne mrene.

Za zdrav imunitet

Zdrav imunološki sistem zahtjeva adekvatnu dozu vitamina B6, kojih, kako smo već naveli, u pistaćima ima mnogo. Vitamin B6 (piridoksin) je jedan od 8 B vitamina koji tijelu pomažu pretvoriti hranu u energiju. Deficit vitamina B6 je rijedak i očituje se kao slabost mišića, nervoza, iritabilnost, depresija, slaba koncentracija i gubitak kratkoročnog pamćenja. Pistaći su također odličan izvor vlakana, a u samo 100 grama nalazi se 10.3 grama dijetalnih vlakana koji su presudni u ubrzavanju metabolizma i koji sprječavaju rak crijeva.

Author: Urednik