MANDARINA: Procitajte o ljekovitosti ovog voca!

Ali mandarina je puno više od namirnice u čijem okusu i mirisu uživamo, ona je i izrazito ljekovita. O tome koliko su zdravi plodovi citrusa, u koje spada i mandarina, slušamo od djetinjstva. Prva asocijacija uz citruse je vitamin C.

Među narodom se uvriježilo mišljenje da liječi prehladu, iako to nije znanstveno potvrđeno, može ublažiti simptome i ubrzati oporavak. Uz vitamin C mandarina, ali i ostali citrusi sadrže vrlo zanimljivu skupinu flavona kao što su hesperidin, tangeretin i nobiletin.

Ovi nutritivno vrlo vrijedni sastojci nalaze se s unutarnje strane kore i u pulpi plodova. Kako bi se maksimalno iskoristila korica mandarine najprije ju treba dobro oprati, zatim osušiti i samljeti ili grubo naribati te ostaviti u hladnjaku i koristiti prema potrebi. Predlažemo da koricom obogatite sokove, juhe, jela od riže ili tjestenine, također se može dodati maslinovom ulju i začinima za marinadu za ribu ili meso.

Zahvaljujući sinergijskom djelovanju vitamina C i flavona mandarina posjeduje vrlo snažna antioksidacijska svojstva. Konzumiranjem mandarine potiče se zdravlje imunološkog sustava i reducira štetno djelovanje radikala na DNA, koje može uzrokovati rak i ubrzati proces starenja.

Znanstvena istraživanja su potvrdila da je vitamin C osobito značajan kod usporavanja pojave raka debelog crijeva, ali i kod upalnih stanja kao što je astma, osteoartritis ili reumatoidni artritis.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) preporuča konzumaciju citrusa za očuvanje zdravlja kardiovaskularnog sustava. Prisutni nutrijenti sprečavaju oksidaciju kolesterola i nakupljanje na stjenke arterija, koje može uzrokovati moždani ili srčani udar.

Mandarine imaju i određeni udio vlakana, koja osim što doprinose snižavanju kolesterola, korisna su i za ublažavanje konstipacije, simptoma koji se javlja kod oboljelih od sindroma iritiranog debelog crijeva, daju osjećaj sitosti te na taj način pomažu u reguliranju težine. Mandarina ima relativno nizak glikemijski indeks što znači da se prirodno prisutan šećer polako otpušta u krvi, stoga se mogu preporučiti kao međuobrok oboljelima od dijabetesa.

Osim toga sastojci mandarine pozitivno djeluju i na kognitivno zdravlje, jer poboljšavaju funkcije mozga i doprinose boljem pamćenju.

Jedna studija objavljena u British Journal of Nutrition utvrdila je da su žene koje su pile 0,5-1L soka od citrusa, imale povećano izlučivanje limunske kiseline i na taj način reducirale formiranje bubrežnih kamenaca.

Konzumiranjem mandarine doprinosi se zdravlju probavnog sustava jer prisutni antioksidanti smanjuju mogućnost infekcije koje uzrokuje bakterija Helicobacter pylori odgovorna za nastajanje čireva i time povećava rizik od pojave raka želuca. Tonik od mandarine potiče rad metabolizma i jetre te na taj način i olakšava apsorpciju nutrijenata.

Aromatično esencijalno ulje mandarine je prirodan antiseptik, štiti organizam od opasne bakterije Staphylococcus aureus. Esencijalno ulje mandarine doprinosi i ublažavanju bolnih grčeva u dišnom, probavnom i živčanom sustavu. Ulje se može koristiti i za vanjsku primjenu i oralno.

Mandarine imaju smirujući utjecaj na živčani sustav te se preporučuju kod nervoze, stresa, a i ublažavanja alergijskih reakcija.

Ukratko, puno je razloga za uživanje u ovim aromatičnim plodovima!

Author: Urednik