10 savjeta za uspješnu jesenju sadnju luka /VIDEO/

Jesen donosi sa sobom prepoznatljivu paletu boja i mirisa, ali također predstavlja izvrsno vrijeme za početak jesenje sadnje luka. Luk, sa svojom karakterističnom aromom i širokim spektrom upotreba u kulinarstvu, postaje neizostavni dio mnogih jesenskih vrtova. Upravo u ovom periodu, kada se priroda priprema za hladnije mjesece, jesenja sadnja luka omogućuje nam da planiramo i pripremimo svoje usjeve za narednu godinu. U ovom tekstu istražit ćemo važnost i korake koji vam mogu pomoći da uspješno provedete ovu sezonu sadnje luka, pružajući vam svježi i ukusni sastojak za brojne jesenske i zimske recepte.

Pogledajte VIDEO:

Evo 10 savjeta za jesenju sadnju luka:

  1. Odaberite prave sorte luka: Prije sadnje, odaberite sorte luka koje su tolerantne na hladnoću i niske temperature, jer će bolje uspijevati u jsenjim uslovima.
  2. Razmotrite plodoredu: Pazite da luk ne sadite na parceli gdje su nedavno rasli srodnici iz iste biljne porodice, kako biste izbjegli štete od nematoda. Luk se može ponovno uzgajati na istoj parceli tek nakon tri godine.
  3. Pripremite dobro tlo: Pripremite gredicu s rahlim i rastresitim zemljištem. Idealno je imati pH-vrijednost tla između 6 i 7. Možete dodati drveni pepeo u omjeru od 10 g po kvadratnom metru.
  4. Pravilno vrijeme sadnje: Optimalno vrijeme za sadnju luka je druga polovina oktobra, ali prilagodite termin vremenskim uslovima. Luk treba imati dovoljno vremena da se dobro ukorijeni prije zime.
  5. Pazite na dubinu sadnje: Lukovice trebate posaditi na dubini od otprilike 5 cm. Ne sadite ih preduboko ili preplitko kako biste izbjegli izmrzavanje ili isušivanje.
  6. Razmislite o razmaku: Razmak između redova kanalića trebao bi biti između 20 i 30 cm, dok je razmak između lukovica unutar reda obično između 7 i 10 cm. Za mladi luk, razmak unutar reda može biti manji, od 5 do 7 cm.
  7. Pravilan položaj lukovica: Pazite da lukovice budu okrenute s korijenom prema dole prilikom sadnje.
  8. Pripazite na veličinu lukovica: Lukovice crvenog luka mogu biti sitne (do 1 cm promjera), srednje veličine (1 do 3 cm promjera) ili krupne (preko 3 cm promjera). Krupnije lukovice obično brže klijaju i daju više vegetativne mase.
  9. Održavajte dobar kontakt korijena i zemljišta: Pazite da korijeni lukovica imaju dobar kontakt s tlom kako bi se osiguralo dobro ukorijenjavanje.
  10. Pratite vremenske uslove: Pratite vremenske uslove nakon sadnje i poduzmite odgovarajuće mjere zaštite, kao što su pokrivanje lukovica slamom ili agrotekstilom u slučaju iznenadnih hladnih valova.

Izvor: agrosavjet.com

Author: Urednik