Šta će se desiti ukoliko popijete lijekove kojima je istekao rok trajanja?

Nekoliko faktora, poput nečije dobi i vrste lijeka, utiče na to je li sigurno uzimati lijek nakon isteka roka trajanja. Stručnjaci preporučuju da očistite svoj ormarić s lijekovima prije početka sezone prehlade i gripe, kako biste bili sigurni u ispravnost lijekova koje imate.

Stručnjaci ističu da u nekim slučajevima možete uzeti lijekove kojima je istekao rok trajanja, ali treba biti oprezan.

„Postoje neki lijekovi na recept koji su zapravo štetni i mogu biti toksični za ljudsko tijelo nakon isteka roka trajanja. Ako popijete lijekove koji se izdaju bez recepta, a istekao im je rok, jednostavno neće više biti tako učinkoviti“, objasnila je za „Health“ Stejsi Kertis, doktorica i klinička profesorica na Fakultetu farmacije Univerziteta Florida.

Nekoliko je faktora važno

Postoji nekoliko faktora: dob osobe, vrsta lijeka, način na koji je pohranjen i koliko mu je rok trajanja, koji mogu učiniti uzimanje lijekova kojima je istekao rok trajanja rizičnijim.

Nakon što istekne rok trajanja, farmaceutska firma ne može garantovati da će lijek bez recepta biti potpuno efikasam i siguran. Američka Uprava za hranu i lijekove (FDA) savjetuje da se ne koriste lijekovi kojima je istekao rok, ali „Health“ piše da ni ti navedeni rokovi nisu baš sasvim crno-bijeli.

Kertis navodi da se neki lijekovi mogu koristiti i mjesecima nakon isteka roka, ali vjerovatno neće biti jednako učinkoviti. Za određene lijekove protiv prehlade i gripe koji se izdaju bez recepta potrebno je pridržavati se roka trajanja prema uputama, savjetuje Ešli Garling-Nanjez, klinička docentica na Univerzitetu Teksas.

„Sve što je u tekućem obliku: kapi za oči, uši, sprejevi za nos, tečnosti protiv kašlja i slično, to neće biti sigurno nakon isteka roka jer imaju tendenciju rasta bakterija“, objasnila je.

Kako ispravno čuvati lijek?

Proizvodi koji sadrže aspirin takođe mogu biti nesigurni nakon isteka roka valjanosti, dodala je, jer taj lijek ima tendenciju razgradnje.

Djeca, stariji ljudi i oni s drugim zdravstvenim problemima možda bi trebali izbjegavati sve lijekove bez recepta kojima je istekao rok trajanja kako bi bili oprezni.

Važno je i kako se lijekovi čuvaju. Ako se lijekovi nepravilno skladište, mogu postati neefikasni prije isteka roka trajanja, kažu stručnjaci. Na primjer, lijekove ne bi trebalo držati na prozorskoj dasci ili bilo gdje gdje ima puno sunčeve svjetlosti, kao niti u ruksaku ili torbi.

„Tako će ustvari prije isteći jer će vrućina puno brže razgraditi lijek“, objasnila je.

Kertis navodi da isto vrijedi i za lijekove koji se čuvaju u kupatilu. „Tuširanje stvara vrlo toplo, vlažno okruženje, što može uticati na lijekove koji se nalaze u kupatilu.“

Author: Urednik