Doktori tvrde da je zdravije: Grah prije kuhanja ne potapajte u vodu, iskoristite ovaj trik

Mahunarke, žitarice, sjemenke i orašasti plodovi spadaju u zdrave namirnice, ali mogu biti veoma štetne za organizam zbog fitinske kiseline. Ova kiselina vezuje važne elemente kao što su bakar, magnezijum, jod, gvožđe i cink. Kao rezultat toga, oni se izlučuju iz tijela prije vremena, odnosno pre nego što donesu bilo kakvu korist našem organizmu.

Digestivni trakt ne sadrži „barijeru“ koja će zaštititi od fitinske kiseline koja sprečava organizam da apsorbuje minerale, belančevine i masti. Posljedica je deficit važnih nutrijenata a koji će dalje uzrokovati probleme mišićno-koštanog, imunološkog i probavnog sistema. Fitinska kiselina je jedan od najčešćih uzroka anemije uslijed nedostatka gvožđa kod vegetarijanaca, prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (SZO), istakla je endokrinološkinja Zuhra Pavlova.

Koje namirnice su bogate fitinskom kiselinom

Među namirnicama koje sadrže veliku količinu fitinske kiseline, endokrinološkinja je izdvojila zob, riža, pšenicu, sve žitarice, grah, sočivo, kikiriki, grašak i soju. Takođe, problematični su i neki od orašastih plodova kao što su lješnici, pekani, bademi i orasi. Velika količina fitinske kiseline nalazi se i u semenkama suncokreta, maka, lana, bundeve i susama.

Sve ove namirnice sadrže veliki broj hranljivih materija koje su potrebne telu, uključujući vlakna, pa zato ne treba odustati od njih, kaže Pavlova.

Kako se osloboditi fitinske kiseline

Pavlova je navela nekoliko načina za neutralisanje ove kiseline. Jedan od njih je toplotna obrada. Ova metoda smanjuje sadržaj fitinske kiseline za 30-35 odsto. Najbolji efekat se, pak, postiže potapanjem namirnice u vodu. Jedini nedostatak ove metode jeste što zahteva dugo vremena.

Na primjer, smeđi pirinač će morati da se ostavi u vodi 12 sati, ovsene pahuljice 10-12 sati, bijeli pirinač devet sati, biserni ječam šest sati…. Za bolje rezultate možete da dodate malo sirćeta ili limunovog soka u vodu.

Endokrinološkinja je predložila još jedan način koji pomaže da se neutrališe fitinska kiselina, a to je da se „problematične“ namirnice potope u surutku.

Takođe, prilikom klijanjea pasulja i žitarica, količina fitinske kiseline se smanjuje za otprilike pola. Kombinovana obrada namirnica je najbolji metod, kaže Pavlova. Ako se ista hrana prvo potopi, pa kuha ili peče, tako će se iz nje najviše „izbaciti“ fitinska kiselina.

Author: Urednik