MELEM OD HAJUDČKE TRAVE / STOLISNIKA: Snažan preparat za mnoge kožne tegobe

Hajdučka trava se u našem narodu odavno upotrebljava kao veoma moćna biljka.
Manje je poznato da je, po predanju, još u Trojanskom ratu ovu biljku Ahil koristio za vidanje rana. Hajdučka trava je poznata i po svom latinskom nazivu – Achilea millefolium.

Za vreme cvetanja skupljaju se cvetovi s kratkim peteljkama, a može i cela biljka, najviše do 30 cm dužine. Zbog visokog sadržaja gorkih materija i eteričnog ulja, hajdučku travu ili stolisnik ubrajaju u “gorke droge”.

Odsečeni delovi se vezuju u buketiće i suše u hladovini na promaji. Pošto stabljika ne sadrži lekovite sastojke, bolje je upotreblljavati samo list i cvet.

ZA PRIPREMU MELEMA TREBAMO:

50 g hajdučke trave
1,5 dl maslinovog ulja
20 g pčelinjeg voska
4-5 kapi eteričnog ulja čajevca, lavande ili palmarose (jedno ulje po izboru)
MELEM SE PRAVI NA OVAJ NAČIN:

Maslinovo ulje zagrijte na laganoj temperaturi, dodajte hajdučke trave i nastavite grijati otprilike 10 min (takođe na laganoj vatri).
Kada se smjesa ohladi, procijedite je kroz gazu pa vratite u posudu, dodajte vosak i opet lagano zagrijavajte sve dok se vosak ne otopi.

Na kraju dodajte eterično ulje po želji pa još uvijek vruć balzam spremite u sterilizovane posude i dobro ih zatvorite.

Ako niste dobro pogodili mjere i smjesa vam je pregusta, možete dodati malo ulja, a ako je prerijetka dodajte još malo voska. Gustoću možete lako provjeriti dok je smjesa još na šporetu tako da dodate par kapi vrućeg balzama na tanjirić. Smjesa će se brzo ohladiti i stisnuti pa prstom možete provjeriti je li dovoljno gusta ili treba dodati još nešto.

MOŽETE POGLEDATI I VIDEO UPUTE ZA PRIPREMU MELEMA OD HAJDUČKE TRAVE:

Pripremite i vi čuveni melem od hajdučke trave.

Video recept nam dolazi sa kanala “Moja kuhinja Elvira”.

Author: Urednik