DINJA REGULIŠE PRITISAK I ŠEĆER U KRVI: Ali samo ako je jedete na ovaj način

Slatka je, ukusna, a kad je hladna pravi je spas tokom ljetnih vrućina

Dinja je ljetna voćka koja je puna kalcijuma, vitamina C, B i A, kao i magnezijuma, fosfora, gvožđa, bakra i mangana. Sadrži i tiamin, niacin, vitamin B6, folate, pantotensku kiselinu.

Ljudi je vole zbog prijatnog blagog ukusa i slatkoće, a odlična je i zbog toga što sadrži veliku količinu vode, koja je organizmu neophodna za normalno funkcionisanje tokom letnjih vrućina.

Prema podacima “Američke asocijacije za kardiovaskularne bolesti”, kalijum iz dinje snižava krvni pritisak tako što umanjuje efekat natrijuma i “opušta” krvne sudove.

Kalijum pomaže organizmu u oslobađanju viška natrijuma i tako smanjuje povišen krvni pritisak. Takođe on nam pomaže da održimo potrebnu ravnotežu vode, kiselo-bazne ravnoteže i neuromuskularne funkcije, a takođe igra važnu ulogu i u prenosu električnih impulsa do srca.

Osobe koje unose dovoljno kalijuma imaju znatno manje šanse da dobiju šlog i druge srčane bolesti. Ovaj mineral čuva gustoću kostiju i sprječava nastanak bubrenog kamenca.

Dinja se lako vari, u njoj ima obilje vlakana, reguliše probavu i pospešuje izbacivanje toksina iz creva. Preporučuje se da se jede na prazan želudac i prije nekog drugog obroka.

Author: Urednik