HLADNE RUKE UKAZUJU NA OZBILJNE ZDRAVSTVENE PROBLEME: Ljekari upozoravaju – signal koji ne smijete zanemariti

Kada je temperatura vazduha niska, normalno je i da nam ruke budu hladne. Međutim, ako su nam ruke stalno ledene i nikako ne možemo da ih zagrijemo, problem može da bude loša cirkulacija, ali i druge brojne ozbiljne bolesti. Promjena boje kože ruku i trnci su obavezan signal da posjetite ljekara.

“Razloga može biti mnogo. Ljekari preporučuju prije svega da se odreknete loših navika, poput pušenja. Počnite da se bavite sportom i poslušajte preporuke ljekara. Redovno pratite nivo krvnog pritiska i holesterola “, savjetuju stručnjaci, a ovo su najčešći zdravstveni problemi na koje ukazuju hladne ruke. prenosi 2Novi“.

Anemija

Ako osjećate malaksalost, umor, glavobolju, a ruke su vam hronično hladno možda imate nedostatak gvožđa u krvi.

Štitna žlijezda

Hipotireoidizam ili usporen rad štitne žlijezde, dovodi do usporavanja metabolizma, a to rezultira hladnim ekstremitetima ili osjećajem hladnoće.

Dijabetes

Trenjenje u dlanovima i stopalima i hladnoća mogu da budu prvi znaci dijabetesa. Dijabetes ostavlja posljedice na krvotok, kao i na nervni sistem, i zato je praćen ovim pojavama.

Stres

Kada smo pod stresom skače nam adrenalin koji se proizvodi u nadbubrežnim žlezdama, sužava krvne sudove, pa je cirkulacija slabija, a ruke i noge su hladnije.

Lupus

Još jedna autoimuna bolest može biti krivac za hladne ruke, a to je sistemski eritemski lupus zbog kojeg dolazi do upala zglobova, tetiva te drugih tkiva i organa.

Author: Urednik