Svako jutro je pila čašu jogurta sa ovim začinom, organizam se, naprosto, preporodio!

Osobe koje dnevno pojedu kašiku mljevenog kima čak tri puta brže gube na težini u odnosu na ljude koji su na dijeti, ali ne konzumiraju ovaj začin, pokazalo je istraživanje.

U eksperimentu je učestovalo 100 žena koje su svako jutro pre doručka pile čašu nemasnog jogurta sa supenom kašikom mljevenog kima. Rezultati su pokazali da su unosile svaki dan u prosjeku oko 400 kalorija manje u odnosu na grupu koja nije konzumirala jogurt i kim. Nakon mjesec dana zabilježeno je da je eksperimentalna grupa značajno smršala, u prosjeku 7 kilograma, a udio masti im je smanjen za 14 posto. Osim toga, ovaj začin je pomogao i da nivo lošeg holesterola spuste za 10. Naučnici ovaj efekat objašnjavaju time što kim sadrži obilje fitosferola, koji imaju sposobnost apsorpcije holesterola, a sadrži i materije koje ubrzavaju metabolizam.

Kim pomaže i u liječenju: bolesti jetre i žuči (poput ciroze jetre, slabe jetre, uravnotežuje masnoće), tegoba s bubrezima i bešikom kao što su kamen, pijesak, teškoće s mokrenjem, infekcije bakterijama, pri tegobama respiratornih puteva, kao što su sklonost infekcijama, prehlada, grip, hronični bronhitis, astma, upala pluća, kašalj. Takođe je djelotvoran kod bolesti srca, a naročito aritmija, piše Krstarica.

Author: Urednik