Jednostavan test sa prstima: Za manje od jedne minute saznajte da li vam prijeti dijabetes…

Predijabetes znači da je razina šećera u krvi veća nego što bi trebala biti, ali još uvijek nije dovoljno visoka da bi se klasificiraala kao dijabetes tipa 2.

dijabetes-prsti

Bez intervencije, predijabetes će vjerojatno postati dijabetes tipa 2 za 10 godina ili manje. Ako imate predijabetes, trebali biste znati da to može dovesti do potencijalnog štetnog uvjeta za srce i cirkulatorni sistem.

 

Simptomi dijabetesa

  • Teška žeđ
  • Povećano mokrenje
  • Hronični umor
  • Brz gubitak težine
  • Povećan apetit
  • Problemi s vidom
  • Rane koje se liječe vrlo sporo ili uopšte se ne liječe.

Međutim, postoji još jedan način da se dijagnosticira predijabetes.

Sljedeći koraci su kratki vodič koji će vam pomoći u dijagnosticiranju ovog stanja u manje od jedne minute uz pomoć vaših prstiju i odgovora na neka jednostavna pitanja.

 

Držite jedan prst u slučaju da ste muško, ne držite ni jedan prst ako ste žena.

Držite jedan prst u slučaju da ste stariji od četrdeset, dva prsta ako ste stariji od pedeset, tri prsta ako ste stariji od šezdeset i ni jedan u slučaju da ste mlađi od 40 godina.

Držite jedan prst ako mislite da niste dovoljuno fizički aktivni a ni jedan ako mislite da dovoljno vježbate.

Držite jedan prst u slučaju da neko u vašoj porodici boluje od dijabetesa, a ni jedan u slučaju da niko nema te probleme sada ili u prošlosti.

Držite jedan prst ako imate problema sa hipertenzijom i ni jedan ako je vaš krvni pritisak stabilan.

Držite tri prsta u slučaju da ste gojazni, dva prsta u slučaju da ste deblji nego što treba, jedan prst ako ste malo deblji i ni jedan u slučaju da imate normalnu tjelesnu težinu.

Ako držite svih pet prstiju, onda postoji dobra šansa da imate predijabetes. Ova vrsta dijagnoze koristi čimbenike koje većina istraživača vjeruje da su povezani s povećanim rizikom za dijabetes. Iako to ne znači nužno, većina stručnjaka vjeruje da je to dobar način za procjenu.

Nakon što ste završili s ovim testom trebali biste odrediti koliko prstiju ste držali. U slučaju pet ili više prstiju, onda ste vjerojatno u predijabetesu.

Ako postoji mogućnost da imate predijabetes, trebali bi uraditi test krvi kako bi se utvrdilo koliko rizika imate za razviti dijabetes.

Ako se ispostavi da imate značajan rizik, pokušajte napraviti neke promjene u načinu života koje će vam pomoći da smanjite razinu šećera u krvi i smanjite rizik od razvoja dijabetesa.

Izvor: megagiga

 

Author: Urednik