U VELIKOJ SMO ZABLUDI OKO SURUTKE, NE PREPORUČUJEM JE PACIJENTIMA! Dr. Bojana Mandić: Jedna je najgora, kao da ste pojeli ŠEĆER U PRAHU

Narod misli da je surutka jako zdrava, ali to ne možemo sa sigurnošću da tvrdimo”, kaže dr Bojana Mandić.

Mnogi je koriste, iako je nije lako popiti. Vjeruje se da čini čuda, posebno za probleme sa jetrom. Sadrži visokokvalitetne proteine koji imaju sve esencijalne aminokiseline koje su neophodne za normalno funkcionisanje organizma. Ipak, nije svaka surutka zdrava, kaže dr Bojana Mandić koja je u “Jutru” na Prvoj otkrila sve detalje.

“Surutka je zapravo nusprodukt u obradi mlijeka, kada je u pitanju mliječna industrija. Smatra se da neke fabrike koje prave velike količine sira, dnevno mogu da proizvedu 50.000 litara surutke. Smatra se ljekovitom, ali ona je, prije svega, otpadni produkt mliječne industrije. Najvažnije je da ne možemo svaku surutku da nazivamo zdravom, jer ima mnogo različitih vrsta i varijabilnih faktora koji dovode do pitanja da li je ljekovita ili ne”, kaže dr Mandić i dodaje da ne možemo da tvrdimo da je lekovita.

Ne postoje kliničke studije na ljudima koje dokazuju ljekovitost. To je najvažnije za nas ljekare, da znamo da postoji potvrda da neka supstanca ima ljekovite osobine. Vrlo je nezgodno pričati o naučnim dokazima kada je u pitanju ishrana. Kada uzmemo surutku u obzir, prvi varijabilni faktor jeste od koje životinje potiče surutka, da li je od neke koja je na slobodnoj ispaši ili od životinje koja je zatočena u hangaru”, objašnjava doktorica.

Surutka u prahu je najgori oblik, kaže dr Mandić.

“Kozja surutka je zdravija od kravlje, ima bolji sastav. I kravlja je u redu, ali ako pronađete proizvod za koji možete da znate da je krava sa slobodne ispaše, da je jela više trave, a manje kukuruza i industrijske hrane. Važna je obrada mlijeka, mora da prođe proces pasterizacije. Ona je vrlo važna jer se uništavaju štetni mikrobi. Međutim, pasterizacija je proces zagrijavanja mlijeka na 72 stepena Celzijusa, a proteini surutke se razgrađuju na 60. Tako da, onda je upitno šta mi na kraju pijemo”, objašnjava doktorica.

Postoje različiti oblici surutke – tečna, u prahu, prečišćeni proteini. Doktorica Mandić napominje da sve to spada u varijabalne faktore, ali surutka u prahu je vrsta koja se ne preporučuje.

“Što svježija surutka, to bolje, pogotovo ako nije prošla proces pasterizacije. Danas je vrlo teško pronaći sirovu surutku. Tako se čuvaju enzimi i proteini. Surutka u prahu je najgori oblik. Kada pogledate sastav, to je vrlo mala količina proteina. Vidjećete da je 70 odsto laktoza. Postoje enzimi koji potpomažu jetri, ali to su istraživanja koja su rađena na životinjama”, kaže doktorica i dodaje:

Dokazano je da podstiče stvaranja glutationa. To je antioskidant koji stvara naša jetra i samim tim podstiče regeneraciju. Ljudi koji su osjetljivi na laktoru, ne bi trebalo da koriste surutku, naročito surutku u prahu. To je kao da ste uzeli šećer u prahu. Lično ne preporučujem pacijentima da piju surutku”, kaže dr Bojana Mandić.

(MONDO)

Author: Urednik