JAČE OD FARMACIJE: najbolji lek zapušen nos i bol u grlu

JAČE OD FARMACIJE: najbolji lek zapušen nos i bol u grlu

JAČE OD FARMACIJE: najbolji lek zapušen nos i bol u grlu

NAUKA DOKAZALA! PRIRODNI LEK JAČI OD FARMACIJE: najbolji lek za kašalj, bol u grlu i zapušen nos ..
Hiljadama godina čovek koristi med za lečenje, jer je poznato njegovo antimikrobno dejstvo kojim suzbija infekcije

Međutim, dugo se čekalo da naučnici provere njegovo dejstvo na respiratorne organe. Konačno je Univerzitet Oksford završio pregled velike baze podataka napravljene zahvaljujući naučnim studijama i uporedio delovanje meda – kao i preparata u kojima je jedan od sastojaka – sa farmaceutskim proizvodima.

Pokazalo se da je med jači od većine antihistaminika, sredstava za iskašljavanje (kod zrelog, produktivnog kašlja) ili umirivanje (kod suvog, nadražajnog kašlja), pa čak i od lekova protiv bolova.

Najviše med pomaže tako što smanjuje učestalost kašlja, kao i jačinu, a tegobe pacijenata skraćene su za dva dana u poređenju s onima koji nisu uzimali med.

Efekti su vidljivi kod pacijenata svih uzrasta. S obzirom na to koliko je med jeftiniji od raznih lekova i koliko su isključene brojne neželjene nuspojave, u svakom domaćinstvu je ovaj zdravi slatkiš više nego dobrodošao.

Istraživači Medicinskog fakulteta u Oksfordu čak ističu da bi uvek radije preporučili med nego antibiotik, koji je za ovakve infekcije gornjeg respiratornog trakta – kašalj, kijavica i bol u grlu – potpuno nepotreban.

Da podsetimo, u više od 40 odsto slučajeva, lekari prepišu antibiotik kad on uopšte nije potreban!

Kako istraživači navode u članku objavljenom 20. jula 2020. godine, treba obratiti pažnju i na činjenicu da nije svaki med isti i da je reč o vrlo kompleksnom proizvodu prirode.

Svakog dana pojedite bar jednu porciju zelenog povrća. Takođe, svakodnevno pojedite i porciju žitarica, jer su bogate vitaminima i mineralima. Međutim, prekomeran unos vlakana otežava apsorbciju kalcijuma, te budite umereni.

Author: Urednik