RASTE U SVAKOM PARKU, A ČUDO JE ZA VENE: Divlja biljka sužava PROŠIRENE krvne sudove i smanjuje OTOK

Narodni travar Momčilo Antonijević govorio je o prednostima divljeg kestena kod problema sa proširenim venama.

Prva među biljkama koje mogu da pomognu kod proširenih vena, prema mišljenju mnogih koji se bave biljnim tretmanima i preparatima, jeste divlji kesten. O “lekovitim” svojstvima ovog ploda koji ćete naći praktično u svakom parku, govorio je Momčilo Antonijević u Jutarnjem programu RTS-a.

Divlji kesten krasi mnoge parkove Srbije, pa tako i Beograda. Kako travar ističe, od velike je pomoći kod simptoma proširenih vena.

Sadrži ljekovitu supstancu koja se zove escin, koja sužava proširene vene, ali utiče i na to sa se smanjuje filtriranje bjelančevina, elektrolita i tečnosti u prostor van vena, tako da pomaže kod otoka”, rekao je Antonijević.

Dodao je da divlji kesten može da se koristi i spolja i iznutra. Od zrelih plodova se pravi tinktura, a najbolji su svježi plodovi.

“Tinktura može da se koristi i za unutrašnju i za spoljašnju upotrebu. Ako se koristi spolja, potrebno je razrijediti je vodom, a ukoliko se pije, što je takođe dobro, bilo bi idealno da se u nju dodaju i sveži ili sušeni plodovi borovnice, divlje borovnice koja je takođe lekovita biljka”, objasnio je.

Osim protiv proširenih vena, i kesten i borovnica se preporučuju i u borbi protiv hemoroida. Koriste se svježe isječeni plodovi divljeg kestena, preliju se vrućim alkoholom, što čuva ljekovitost biljke, a kada se ohladi, dodaju se smrznute ili osušene borovnice.

Bršljan je još jedna biljka koja je izuzetno ljekovita, a poznata je posebno kao sredstvo protiv celulita, proširenih vena i kapilara.

“Svježi listovi bršljana se naberu, ostave jedan dan da se prosuše a poslije toga se naliju nekim nosećim uljem. Ostavi se da to stoji mjesec dana na tamnom mjestu, to se poslije procijedi i koristi se za mazanje problematičnih područja sa proširenim venama”, objasnio je narodni travar.

Veprina ima ljekovit korijen

Antonijević je kao još jednu biljku od pomoći u borbi sa problematičnim venama, naveo kostriku ili veprinu, odnosno njen korijen. Inače je zaštićena vrsta. Dobra je za tretiranje problema otoka, svraba, slabosti kapilara i loše cirkulacije. Koristi se kao suhi ili tečni ekstrakt.

“Možete koristiti i čaj. Dvije supene kašike korena kostrike se prelije sa 300 mililitara vode. Kada provri, kuha se minut, skine sa vatre i ostavi se da stoji još oko sat vremena i poslije se popije tokom dana”, dao je recept Antonijević.

Antonijević je podijelio i recept za prirodu nevenovu mast koja se koristi u iste svrhe.

Suhe cvjetove nevena treba preliti hladno cijeđenim suncokretovim uljem koje bogato vitaminom E. Kada se cvjetovi potpuno preliju, treba da stoje na tamnom mjestu 40 dana. Poslije toga se procedi i nanosi na predjele sa proširenim venama bez masiranja. Osim nevena, za problematične vene, dobar je i ruzmarin, koji se može koristiti i kao čaj, ali i u vidu obloga ili eteričnog ulja.

(MONDO/RTS)

Author: Urednik