Sve blagodeti kivija

Voće bogato vitaminom E pozitivno djeluje na kardiovaskularni sistem, smanjuje agregaciju trombocita i vjerovatnoću od začepljenja krvnih sudova.

Kivi je voće u čijem ukusu uživamo najčešće tokom hladnih dana, iako je dostupno tokom čitave godine. Uzgaja se širom svijeta, a potekao je iz Kine, gdje se smatra nacionalnim voćem..

Izvan Kine, ovo slatko voće je najprije počelo da se uzgaja na Novom Zelandu, ali pod drugim imenom. Kineski naziv jang-tao je tamo bio neprikladan pa su mu novo ime dali po ptici zaštitnom znaku Novog Zelanda, jer je voće malo, čupavo i braon boje poput ptice kivi.

Moguće alergije

Alergija na kivi može da se javi kod osoba koje su već alergične na lateks, banane, papaju, ananas. Kivi sadrži kristale kalcijum oksalata, a reakcija na ovu hemikaliju mogu da budu grebanje u grlu i oticanje grla, usana i lica, osip, povraćanje i bol u stomaku, gorušica. Najčešće se ovako burne reakcije ne dešavaju, već samo blage, poput osećanja golicanja i bola u ustima. Kako su mala deca najosetljivija na alergije, kivi bi trebalo postepeno da se uvoditi u ishranu mališana, tek kada se prije toga uvede ostalo voće.

Voće kivi spada u niskokalorično voće (ima od 40 do 61 kalorije u 100 grama), a njegov sastav je sljedeći: ugljenih hidrata ima 14 odsto, šećera devet posto, tri procenta vlakana, masti, a sadrži i vitamine Be1, Be2, Be3, Be6, Be8, Ce, E, Ka, i minerale: kalcijum, gvožđe, magnezijum, fosfor, kalijum, natrijum i cink.

Mala crna zrnca – sjemenke unutar kivija sadrže u proseku 62 odsto alfa-linoleinske kiseline, što je u stvari omega-3 masna kiselina. Zbog umerenog sadržaja vlakana kivi je dobar i kao blago laksativno sredstvo. Sadrži karotenoide, kao što je provitamin A, beta karoten, lutein i zeaksantin. Sadržaj vitamina E sa pomenutim karakteristikama čini ovo voće vrednom namirnicom koja ima pozitivno dejstvo na kardiovaskularni sistem. Jedna studija rađena u Norveškoj pokazala je da konzumiranje dva-tri ploda dnevno, na mesečnom nivou, značajno smanjuje agregaciju trombocita i nivoa triglicerida u krvi, što opet smanjuje vjerovatnoću od začepljenja krvnih sudova.

Zbog velikog sadržaja vitamina Ce dobro ga je konzumirati u zimskim mjesecima, kada zajedno sa citrusima štiti od prehlada i gripa. Može da se čuva na sobnoj temperaturi, ne pretjerano toplom ili u frižideru gdje može da se očuva i do dvije nedjelje.

Postoji oko 60 sorti kivija. Razlikuju se po teksturi, ukusu, boji, sočnosti… Kivi je takođe odličan izvor enzima aktinidina koji služi za razgradnju bjelančevina pa se preporučuje za užinu. Zbog istog enzima ipak nije prigodan za pripremu napitaka sa mlijekom i jogurtom, piše Politika.rs.

Author: Urednik