ŠTA KAD URASTE NOKAT NA PALCU: Tokom upale ga NE DIRAJTE, već liječenje počinje TEK KAD SE UPALA SMIRI

Uapoteci kupite antibiotsku mast, pa ujutro i uveče, nakon kupke, namažite prst i nokat

Urastanje nokta u meso na nožnom palcu vrlo je česta pojava. Iako nije opasno, vrlo brzo može preći u upalu i izazvati brojne zdravstvene probleme. Ako želite da sprečite urastanje nokta ili da sanirate povredu, evo šta treba da uradite…

Koje su posljedice urastanja

Urasli nokat vrlo brzo dovodi do upale mesa pored njega. Ako se ne tretira na vreme, upala se može proširiti i prodreti u tkivo, a može da vas odvede i do hirurškog zahvata. Mjesto gdje nokat ulazi u meso vrlo lako se može inficirati i zagnojiti, pošto se tu stvara otvorena rana koja vrlo sporo zarasta.

Kako liječiti urasli nokat

Nokat koji počne da urasta u meso vrlo brzo može da izazove upalu. Tada se ne sme dirati, ali čim se upala smiri, treba započeti liječenje. Upala se rešava antibioticima ili antibiotskom mašću (kod prvih znakova upale). Najsigurnije rješenje je odlazak kod pedikira, koji će profesionalno sanirati povredu.

Šta uzrokuje urastanje

– pogrešno sječenje nokta – naglo gojenje (u trudnoći) – stara povreda nokta (deformacija) – preuska obuća – ravna stopala (loše gaženje)

Šta možemo uraditi kod kuće

Kod prvih znakova upale (otok, bol i crvenilo) napravite kupku od vruće vode i soli i umočite noge 20 minuta ujutru i uveče. So će omekšati kožu i dezinfikovati ranicu. Čim primetite upalu, u apoteci kupite antibiotsku mast, pa ujutro i uveče, nakon kupke, namažite prst i nokat. Ne obuvajte čarapu, već ostavite da mast deluje što duže.

Kako pravilno sjeći nokte na nogama

– Nokte treba sjeći ravno, a nikako zaobljeno, odnosno nakoso. – Ako se sa strane preduboko iseče, nokat se može deformisati i tokom rasta urastati u kožu.

(Stil)

Author: Urednik