LJEKOVITA SVOJSTVA TAMJANA: UBIJA SVE VIRUSE U VAZDUHU I LIJEČI UPALU PLUĆA

Jedan od najstarijih i najoštrijih mirisa na svijetu svakako je miris tamjana koji ima mnogo ljekovita svojstva.

Aktivni sastojci ove biljke su monoterpeni, diterpeni, seskviterpenski ugljovodonici i bosvelične kiseline. Vjeruje se da se upravo zbog bosvelične kiseline biljka tamjana odlikuje antiinflamatornim i analgetičkim svojstvima.

Aroma tamjana zaista ublažava mentalne bolove, vraća čoveku osjećaj smirenosti i sigurnosti. To je činjenica. Kao i činjenica da tamjan potiskuje mikrobe u vazduhu, vodi i, što je najvažnije, u tijelu! Ljekovita svojstva tamjana su daleko obimnija.

LJEKOVITA SVOJSTVA TAMJANA
Istočna medicina visoko cijeni tamjan zbog činjenice da liječi rane koje polako zarastaju, smanjuje ožiljke. Pomaže kod bolova u zglobovima i mišićima, smanjuje protok krvi iz nosa, daje energiju i snagu.

Tamjan se koristi za liječenje plućnih bolesti. A svojom aromom jača snagu i pamćenje. Ni savremena medicina nije ostala ravnodušna prema efikasnosti tretmana tamjana.

Na primjer, u Evropi i Americi tamjan se koristi u liječenju, ali uglavnom se koristi u alternativnoj medicini koja je došla iz Indije, Kine i Tibeta.

Najbolje što možete učiniti za sebe je da svaki dan palite tamjan i njime okadite cijelu kuću. Pored smirivanja uma i jačanja volje, tamjan će dezinfikovati prostor i ubiti sve viruse u vazduhu. Na zapadu je tamjan najpoznatiji po antiinflamatornim svojstvima. Aktivni ljekoviti sastojci tamjana su seskviterpenski ugljovodonici, monoterpeni, diterpeni i bosveličke kiseline. Bosveličke kiseline su najvažniji sastojak tamjana. Imaju snažno antiinflamatorno dejstvo i efikasno ublažavaju bol izazvan artritisom i ne izazivaju neželjene efekte.

TAMJAN KAO LIJEK
Vijekovima se koristi za liječenje artritisa, a njegova antiinflamatorna svojstva pomažu i kod Crohnove bolesti, cista i poboljšavaju cirkulaciju u krvnim sudovima povrijeđenim upalom. Pokazalo se da je efekat tamjana efikasan i kod tumora mozga i nekoliko vrsta karcinoma. Nedavna istraživanja često potvrđuju kako tamjan može da liječi tumor, posebno onaj na mozgu. Za liječenje je potrebno sakupljati tamjansku smolu tokom cijele godine, a koristi se sušena ili sviježa za pripremu ljekovitog praha ili esencija.

Tamjanovo ulje pomaže kod bronhitisa, astme, sinusitisa, čestih prehlada i alergija i blagotvorno djeluje na čitav respiratorni sistem. Za uspešnu terapiju tamjanovim uljem, ulje je dovoljno da se udiše nekoliko puta dnevno (nekoliko kapi), dok se tinktura razblaži sa litrom ključale vode na koju ide jedna kašičica tinkture.

TAMJAN ESENCIJALNO ULJE
Zahvaljujući adstringentnim i antiseptičkim svojstvima, ovo ulje je odličan izbor za higijenu i zdravlje usne šupljine. Na Bliskom Istoku postoji običaj žvakanja tamjanske smole jer poboljšava zdravlje desni i zuba i spriječava infekcije.

Možete dodati esencijalno ulje tamjana kao sastojak u domaće paste za zube ili sredstvo za ispiranje usta. Ovo će smanjiti rizik od gingivitisa, zubobolje, neugodnog zadaha i opštih oralnih infekcija.

Author: Urednik