NE BI TREBALO PRETJERIVATI: Koliko mandarina dnevno treba pojesti?

Mirisne, sočne i bogate vitaminom C, mandarine su neizostavan vijesnik jesenje i zimske sezone.

S obzirom na to da izuzetno osvježavaju i da sadrže oko 80 odsto potrebnog dnevnog unosa vitamina C, pitanje je koliko mandarina dnevno treba da pojedemo?

Poznato kao naš saveznik u sticanju jakog imuniteta, ovo voće hrani i kožu. Zdrav nivo vitamina C u tijelu igra vitalnu ulogu u tome kako tijelo proizvodi kolagen, koji čini da naša koža ima mladalački izgled. Takođe se pokazalo da vitamin C može spriječiti i liječiti oštećenja kože izazvana izlaganjem suncu.

Još jedna prednost visokog sadržaja vitamina C u mandarinama je podrška zdravlju očiju odlaganjem pojave katarakte i degeneracije makule, prenosi Telegraf.

Postoje dokazi da vitamin C i drugi nutritivni antioksidanti mogu pomoći da oči duže budu zdrave.

Mandarine imaju umjerenu količinu vitamina A. Oko 100 grama mandarina obezbjeđuje približno 14 odsto dnevnog preporučenog unosa ovog vitamina.

Kako stručnjaci preporučuju pet porcija voća dnevno, mandarine su odličan način da se postigne ovaj cilj – jedna mandarina je otprilike jednaka jednoj porciji voća, prenosi Webmd.com. Dakle, pet mandarina dnevno zadovoljava naše nutritivne potrebe.

Mandarina pomaže u borbi sa lošim holesterolom. Kako je bogata dijetetskim vlaknima i pozitivno deluje na probavu, pomoći će i u zadržavanju dobre linije.

Author: Urednik