ISKUSNE DOMAĆICE OTKRILE: Ovim jeftinim proizvodom koji možete kupiti u apoteci brzo očistimo cijelu kuću – NE SKUPLJA SE PRAŠINA

Obično u svakom kupatilskom ormariću može da se pronađe jedna bočica glicerina za koju se ne sjećate se ni odakle je došla i zašto je tu. Ali, prije nego što odlučite da je bacite, zastanite i razmislite jer vam može biti od velike koristi. Možda ćete se iznenaditi, ali primjena glicerina je vrlo široka i pomoći će vam u najneočekivanijim situacijama, čak uštedjeti vrijeme, novac i živce.

Iako svi znamo za njegovu upotrebu u medicinskoj industriji, glicerin je sastojak koji dobre domaćice mudro koriste kako bi svoj dom održale čistim i sjajnim, prenosi Jutranji.

Tako uz pomoć glicerina možemo očistiti cijelu kuću. Evo pet načina na koje možete koristiti glicerin:

1. Uz pomoć glicerina možete očistiti „teške“ mrlje

Mrlje od bobičastog voća možete ukloniti tako da umrljano područje držite u glicerinu sat vremena, a zatim ga isperete slanom vodom. Svježu mrlju od kafe ili čaja očistićete ako zamrljani dio odeće stavite u mešavinu glicerina i kuhinjske soli (1:1). Čim mrlja izblijedi, odmah je operite na uobičajen način (ručno ili u mašini).

2. Glicerinom protiv prašine

Ako lakirani drveni namještaj i ogledala ispolirate glicerinom, na njima se neće taložiti prašina.

3. Glicerin obnavlja kožne predmete

Ako se kožni predmet s vremenom istrošio (jakna, torbica ili kožna garnitura), prebrišite ga glicerinom. Možda ga nećete vratiti u prvobitni izgled, ali će izgledati mnogo bolje.

4. Podovi će zasijati

Ako u kući imate parket ili laminat, prebrišite ih vodom i glicerinom (2-3 kašike glicerina na 5 litara vode). Podovi će se sjajiti, a prašina se neće tako brzo nakupljati.

5. Svjetlucavi prozori

Prozore prebrišite mješavinom glicerina i etilnog alkohola u odnosu 1:10 i zaboravite na prašinu i prljavštinu.

Author: Urednik