Kako da očistite srebro: Tri trika koji će vratiti sjaj vašem nakitu

Ako su vaše srebrne predmete napale tamne mrlje, onda pokušajte sa ovim trikovima

Srebrni nakit i srebrni escajg vremenom gube svoj sjaj, pa čak i pocrne.

Takve mrlje su rezultat hemijske reakcije između srebra i sumpora u vazduhu. Većina srebrnog nakita i dodataka obložena je vrlo tankim slojem rodijuma, da zaštiti metal i učini ga svjetlijim i sjajnijim. Ipak, kad tad se i on istroši i vrlo brzo pocrni.

Takođe, tamnjenje srebra se može dogoditi ako je ono u direktnom kontaktu sa parfemima, preparatima za kosu, kremama i slično.

Zato, ova tri kućna trika su tu da vam vrate omiljeni nakit nazad.

1. Aluminijumska folija i deterdžent za veš
Ovaj trik za čišćenje je prikladan za blago potamneli srebrni nakit ili escajg.

Uzmite činiju i obložite je  aluminijumskom folijom. Zatim, napunite toplom vodom i dodajte kašiku tečnog deterdženta za veš. Dobro promiješajte i stavite srebro unutra. Ostavite da se natapa neko vrijeme.

Izvadite srebrne predmete, isperite mlakom vodom i stavite na papirni peškir da se predmeti osuše.

2. Kečap
Možda zvuči čudno, ali kečap odlično funkcioniše ako želite da uklonite mrlje sa srebra.

Ova metoda je dobra ako imate samo jedan do dva srebrna predmeta za čišćenje. Iscedite nekoliko kapi kečapa na papirni peškir i nežno protrljajte tamna mesta na srebrnim predmetima. Ako je mrlja stara, nanesite kečap direktno na ove delove i ostavite da odstoji 15 minuta. Nakon toga istrljajte krpom od mikrovlakana i isperite vodom.

Neki predmeti poput otmjenih svećnjaka ili srebrnog pribora imaju više detalja. Koristite meku četkicu za zube da dohvatite između pukotina i očistite mrlje.

3. Kukuruzno brašno i voda
Ako je vaše srebro izgubilo sjaj, ova metoda će vam pomoći da ga vratite.

Pripremite gustu smjesu, miješajući vodu i kukuruzno brašno, te je nanesite na srebrni predmet. Pustite da se smeša potpuno osuši i istrljajte je peškirom da biste polirali površinu i vratili sjaj vašem nakitu, prenosi “Thehappyhousecleaning.co.uk”.

(Telegra.rs)

Author: Urednik