Šta znači kada boli pazuh?

Bol u tijelu u bilo kom obliku može biti izuzetno alarmantno iskustvo, posebno kada se nalazi u najaktivnijem dijelu tijela. Ali, šta tačno znači kada vas bole pazusi?

Istina je da se bol u pazuhu može pripisati brojnim potencijalnim uzrocima. Međutim, uvijek je vrijedno dvaput provjeriti šta je osnovni uzrok bola, jer iako je često bezopasan, može signalizirati mnogo ozbiljnije stanje.

Uglavnom bezazleno
Neki manje ozbiljni uzroci bolova u pazuhu uključuju naprezanje mišića, iritaciju kože usljed brijanja tog područja i oticanje na tom području uzrokovano prehladom ili gripom.

Bol u pazuhu takođe može biti simptom brojnih stanja kože, uključujući kontaktni dermatitis, koji može izazvati osip i iritaciju i često je uzrokovan reakcijom na dezodoranse ili deterdžente za pranje veša.

Ostala stanja kože povezana sa bolom u pazuhu uključuju hidradenitis suppurativa, koji može izazvati akne ispod ruku i dovesti do ožiljaka. Otečeni limfni čvorovi takođe mogu doprinijeti bolu u pazuhu, a stanje je obično znak da se vaše tijelo bori protiv virusne infekcije, uključujući infekcije uha i zuba, boginje i običnu prehladu.

Kada treba da potražite medicinsku pomoć zbog bola?
Manje čest, ali mnogo ozbiljniji uzrok bola u pazuhu je rak dojke, koji može uključivati bol i oticanje oko pazuha zbog širenja raka na limfne čvorove.

Prema Healthlineu, postoje efikasni načini za liječenje manje ozbiljnih bolova u pazuhu kod kuće.

Ako je bol izazvan problemima vezanim za mišiće, savjetuje se nanošenje leda na to područje i odmaranje ruke nekoliko dana. Kada bol počne da jenjava, nanošenje toplih obloga na to područje i lagana istezanja takođe mogu pomoći da se ublaži bilo kakva dalja nelagodnost.

Ako bol u pazuhu ne prestane, uvijek se savjetuje da potražite medicinsku pomoć. Kada posjetite ljekara zbog ove vrste bola, ljekar će najvjerovatnije pregledati pazuh i pitati o svim dodatnim simptomima koje ćete možda morati da odredite osnovni uzrok,pišu Nezavisne

Author: Urednik