URADITE OVO I PROVJERITE DA LI SU VAM KRVNI SUDOVI ZAKRČENI: Jednostavan test od par sekundi daje sve odgovore!

Povišen holesterol predstavlja opasnost po zdravlje. Ukoliko je iznad dozvoljenih granica, raste rizik od pojave kardiovaskularnih oboljenja, a koja ako se ne liječe pravovremeno, mogu da izazovu teška oboljenja sa fatalnim ishodom, piše Stil.kurir.rs.

Kada ovo stanje “zapusti” i ne liječi na vrijeme, može doći do razvoja ateroskleroze, opasne bolesti koju pratoi stvaranje naslaga holesterola u zidovima krvnih sudova.

Stručnjaci klinike Mejo ističu da ovo stanje uzrokuje sužavanje arterija i dovodi do lošeg protoka krvi u tijelu. U zavisnosti od toga koje arterije su zahvaćene, pojaviće se različiti simptomi.

“Kada ateroskleroza suzi arterije na rukama ili nogama, mogu da se jave problemi sa cirkulacijom u ekstremitetima i oboljenje perifernih arterija”, objasnili su lekari. Kao rezultat toga, ruke postaju manje osjetljive na toplotu ili hladnoću, čime se povećava rizik od opekotina i promrzlina.

To, takođe znači da kad osoba sa viskim holesterolom, na primjer pere ruke, postoji mogućnost da se opeče vrelom vodom jer njeno telo ne detektuje realnu temperaturu kojoj je koža izložena.

Podesite temperaturu vode tako da bude mlaka, ukoliko imate osjećaj da je ona toplija nego što zapravo jeste kada perete ruke, to može biti prvi indikator da su krvni sudovi zakrčeni.

Osim toga, često se kao simptom javlja i utrnulost udova.

Iakao ovaj “kućni test” može da bude od koristi, ljekari naglašavaju da je redovna kontrola najbolji vid prevencije.

Problem sa visokim holesterolom je što često ostaje neprimećen dok se ne pojave ozbiljne posljedice. Od povišenih masnoća, po pravilu, oboljevaju osobe koje rade takozvane “sjedeće” poslove i pate od neuhranjenosti. prenosi “Novi“.

Author: Urednik