AKO ŽELITE DA VAM PARADAJZ RAĐA CIJELOG LJETA POSADITE GA NA OVAJ NAČIN: Samo tako će biti otporan na SVE BOLESTI Share

Iskusni vrtlari znaju da postoje dva ispravna načina na koja se sadi paradajz otporan na bolesti. Samo na taj način može da odoli svim bolestima i vremenskim neprilikama.

Bočno sađenje

Paradajz pušta korenje gdje god joj je stabljika zakopana. Čim stabljika paradajza dodirne zemlju, ona će pustiti bijelo sitno korenje. Paradajz preko korenja (kao i svaka biljka) uzima iz zemlje ono neophodno za rast i razvoj.

Što dublje zakopate sadnicu paradajza, ona će razviti veći, jači koren. Što više korena ima, paradajz će moći da apsorbuje više hranljivih materija i vode.

Dodatni koreni će pomoći biljci da ostane uspravno pod pritiskom vetra, piše Stil.Kurir.

Ako rano posadite paradajz duboko u zemlju, on će ostati netaknuta, jer će je zemlja zaštititi od hladnog vremena i proljećnog mraza.

Koliko duboko treba saditi sadnicu paradajza?

Vrtlari kažu do dve trećine biljke paradajza stavite u zemlju kako biste u potpunosti omogućili biljci da razvije jak koren.

Prvo izmjerite biljku kako biste bili sigurni da ćete napraviti rupu dovoljno veliku pre sadnje – verovatno će biti dublja nego što mislite. Najbolje vrijeme za sadnju sadnice paradajza je kada ona naraste na oko 15 do 30 centimetara.

pparadajz

Uklanjanje donjih listova i stabljika nije važno – oni se jednostavno mogu zakopati s ostatkom biljke. Međutim, možete ih ukloniti ako će to olakšati sadnju.

Priprema tla

Uvjerite se da tlo nije tvrdo ili zbijeno. Novi korenov sistem neće moći da raste i prodre kroz zbijeno tlo, zbog čega je proces duboke sadnje uzaludan.

Prvo prekopajte zemljište dok ne postane rastresito, a zatim možete dodati i kompost.

Sadnja

Postoje dve metode pri dubokoj sadnji paradajza: metoda rupe i metoda rovova za sadnju bočno.

Metoda dubokih rupa

Metoda dubokih rupa je najčešća, ali može biti teška na zbijenom tlu.

Rupa treba biti dovoljno duboka da se veći deo stabljike, do malo ispod gornjeg skupa listova, zakopa.

Metoda rova – sadnja bočno

Metoda rova je idealna ako je vaše tlo malo zbijeno ili ako ne možete iskopati dovoljno duboku rupu da primi pune dvije trećine biljke paradajza.

Jarak treba da bude dubok oko 15 centimetara, s dužinom koja odgovara dve trećine visine biljke paradajza. Položite biljku paradajza na stranu pod blagim uglom tako da su gornji listovi izloženi, ispunjavajući zemljom oko stabljike.

Biljka će se vremenom ispraviti rastući prema suncu. Nosači, poput greda ili drške, pomoći će paradajzu da raste uspravno.

Kada koristite metodu sadnje u rovovima, ili sačekajte da biljka poraste uspravno prije nego što postavite nosače poput kaveza, ili postavite kolac pored horizontalne stabljike i sačekajte da se ispravi prije nego što je vežete za kolac.

Zalivanje

Kad posadite paradajz, na vama je da ga lijepo zalijete.

Dobro zalivanje podstiče korenje da raste i širi se prema dole – upravo to želite da iskoristite kao prednost dubokog sađenja paradajza.

Pobrinite se da dobro zalivate tokom vegetacije kako biste održali snažan, zdrav sistem korjenja, prenosi Espreso

Author: Urednik